Bottenvåning. Upp för stegen finns ett sovloft med plats för en 120 cm säng. Foto: foto: Niclas Magnusson

Inget för dig som lider av klaustrofobi

Snacka om compact living. En lägenhet i Vasastan är till salu med ett utropspris på 2,1 miljoner kronor. Boytan? Tio kvadratmeter.

  • Publicerad 05:23, 13 aug 2022

Det är verkligen ett extremfall, så små lägenheter hör vi inte talas om ofta.

Att bo centralt i en storstad kan innebära att man får bo lite mindre. I Vasastan är nu en lägenhet på tio kvadratmeter till salu för utropspriset 2,1 miljoner kronor, vilket blir hela 215 000 kronor per kvadratmeter.

Lägenheten, som är belägen på Dalagatan, byggdes för tre år sedan i samband med att en ny tvättstuga skulle byggas i huset.

Den förre ägaren använde lägenheten som övernattningslägenhet, ett användningsområde som mäklaren Christopher Stein upplever att många spekulanter som kikat på lägenheten också har i åtanke.

– Lägenheten är ju speciell, eftersom den är så liten. Men den är välplanerad och har en hög takhöjd, vilket gör att den enligt mig känns större än den är. Läget runt Odenplan lockar ju också många köpare eftersom det är så centralt, säger han.

Mäklare. Christopher Stein har sett förvånansvärt många spekulanter på visningarna. Foto: Håkan Målbäck

Ovanligt liten

Lägenheten består även av sex kvadratmeter i biyta, som inte räknas in i boytan på tio kvadratmeter. Biytan är belägen under loftet och innehåller toalett samt möjlighet för förvaring.

– På grund av tekniska regler som säger att golvyta som befinner sig under markplan med begränsat ljusinsläpp inte räknas som boyta, säger Christopher Stein.

Detta gör att entréplan (10 kvm) utgör boyta och undervåningen med badrum utgör biyta (6 kvm).Enligt svensk mäklarstatistik är lägenheter under 20 kvadratmeter ovanliga. Men de som dyker upp på marknaden finns ofta i Vasastan och Södermalm.

– Som regel har dessa mindre lägenheter i innerstan ett mycket högt kvadratmeterpris. I nuläget är faktiskt kvadratmeterpriset i Vasastan högre än i Östermalm just för att det är ett större inslag av små lägenheter för högt pris i Vasastan, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Angående den 10 kvadratmeter stora lägenheten på Dalagatan, anser Per-Arne Sandegren att den är i minsta laget.

– Det är verkligen ett extremfall, så små lägenheter hör vi inte talas om ofta!

Förvaring. Under stegen finns toalett och mindre förvaringsmöjligheter. Det räknas som biyta. Foto: Niclas Magnusson