Folkinitiativ. Målet var 3200 namn, vilket motsvarar tio procent av Värmdös röstberättigade befolkning. De har nu nått 3519. Foto: Eva Tonström

Inget beslut om skolnedläggning

Det blev inget beslut om ”samlokalisering” av skolor och förskolor på gårdagens möte i KF. Ärendet återremitterades efter krav från oppositionen.

  • Publicerad 11:39, 17 dec 2020

Efter tre timmars debatt i kommunfullmäktige stod det klart att beslutet om samlokaliseringen av skolor och förskolor, som bland annat innebär att Munkmoraskolan och Farstaborgs förskola läggs ned, återremitteras.

"Tid att tänka om"

S, med stöd av V och SD, och en från MP, krävde att hela förslaget omarbetas. De vill bland annat se bra dialoger, att man lyssnar på synpunkter som kommit in och tar hänsyn till barnrättsperspektivet.

- Det var viktigt att vår återremiss gick igenom, det gör att det finns tid att tänka om för fler partier. Det är samtidigt oroande att det moderatledda styret inte tar till sig av många värmdöbors vädjan om att göra om processen, säger Carl Kangas, (S), oppositionsråd i Värmdö.

Över 3500 namn

Samtidigt kom en grupp från Värmdös samlade föräldrar till kommunhuset för att berätta att de samlat ihop 3 519 namn. Målet är 3 900 för att kunna kräva en folkomröstning om förslaget om samlokalisering inte dras tillbaka. Namnlistorna kommer att lämnas över till politikerna inom kort.

- Vårt mål var att få ihop 2000 namn till det här KF-mötet. Att vi nu lyckats få íhop över 3500 sedan 11 november, på bara drygt fem veckor, känns lite chockartat, och bra. Vi är glada att så många engagerar sig, säger Pernilla Alexandersson, ordförande i föreningen Värmdös samlade föräldrar, som håller i insamlingen.

Delseger. Oppositionsrådet Carl Kangas vill se ett nytt förslag om Värmdös skolor och förskolor. Foto: Socialdemokraterna Värmdö