Ombildningsstrid. Karin Wanngård (S) riktar skarp kritik mot Denns Wedin (M). Hon anser att staden rear ut hyresrätter. Foto: Sacharias Källdén & Claudio Britos

Inget besked om hur miljardvinster kan spenderas

Staden kan tjäna miljardbelopp på ombildningarna. Om vinsterna ska stanna i eller plockas ut ur allmännyttan vill M-toppen Dennis Wedin inte svara på. Däremot stänger han nu dörren för ytterligare ombildningar innan valet.

  • Publicerad 14:03, 22 okt 2020

Om de hyresgäster som nu ska rösta om att ombilda väljer att tacka ja och köpa loss fastigheter väntar vinster på runt fyra miljarder för de kommunala bostadsbolagen.

Pengar från försäljningarna ska gå till att minska bolagens skulder och deras behov av att låna till nya investeringar, till exempel i nya bostäder. Det uppger bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Men i nuläget vill han inte ge svar på frågan om staden också kommer att plocka ut pengar ur bostadsbolagen för att finansiera annan kommunal verksamhet. Sådana värdeöverföringar från allmännyttan har gjorts, och kritiserats, efter tidigare ombildningar.

Mitt i har sökt Dennis Wedin, som dock enbart haft möjlighet att ge en skriftlig kommentar där han konstaterar att “processen med ombildningar inte är färdig än”.

S: Orimligt att plocka ut vinster

Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd, anser att vinsterna måste stanna kvar i allmännyttan.

– Pengarna måste naturligtvis gå till nya hyreslägenheter. Att plocka ut pengarna från bostadsbolagen är inte rimligt överhuvudtaget, säger hon.

Hon anser att staden rear ut hyresrätterna.

– De här lägenheterna blir ju bostadsrätter dag ett när de köpts, så här kan man köpa till underpris ena dagen och dagen efter sälja för betydligt mer. Bostäderna måste slumpas ut för annars är ingen intresserad av att köpa, och därför ska man ge tusan i att sälja, säger hon.

Stopp för ytterligare ombildningar

Men Dennis Wedin försvarar prissättningen och menar att den professionella värderingen som har gjorts garanterar att det är marknadsmässiga priser. Däremot anser han att hyresgästerna ska kunna se en vinning med affären.

“Det kan exempelvis vara värdet av att själv äga sitt boende och få påverka sin boendemiljö, eller att det är en investering som kanske innebär en värdeökning och därmed möjlighet till bostadskarriär”, skriver Dennis Wedin.

Att dra igång nya ombildningsprocesser under den här mandatperioden är inte aktuellt, enligt Dennis Wedin. Däremot kan bostadsrättsföreningar som nu står på kö få chansen att ombilda om andra föreningar drar sig ur processen.