1 maj kortades vistelsetiden i förskolan för barn till föräldralediga eller arbetslösa från 30 timmar till 15 timmar per vecka i Sundbyberg. Ett beslut som upprörde många föräldrar.

Ordförande i förskolenämnden är Ayla Eftekhari. Hon tillträdde som andra kommunalråd för Socialdemokraterna efter att beslutet om vistelsetider hade tagits. I februari sa Eftekhari att beslutet för förskolan skulle ses över och att hon skulle göra sitt bästa för att se om pengar kan sparas på något annat sätt.

Möte sköts upp

Besked om hur det blir till hösten skulle ha getts den 17 juni när politikerna i förskolenämnden hade möte schemalagt. Men mötet sköts upp och när sommarlovet nu kommer kan inte staden svara på hur vistelsetiderna ser ut till hösten.

– Vi har fått svar på våra frågor och behöver nu tid att gå igenom svaren och se om det finns ytterligare oklarheter som behöver redas ut, om det finns fler frågor vi vill ha svar på och till sist diskutera vägen fram hur vi gör härnäst, säger Ayla Eftekhari.

Tjänstemännen har alltså gett sin syn på saken, men vad dessa svar är vill varken styret eller förvaltningen berätta då det fortfarande anses vara arbetsmaterial.

Hur blir det till hösten?

– Det ingår i våra diskussioner och när vi blir klara får vi återkomma, säger Ayla Eftekhari.

V kritiska

Vänsterpartiet vände sig mot de nya vistelsetiderna när de röstades igenom vid årsskiftet och har varit fortsatt kritiska. Moisés Ubeira är oppositionsråd och gruppledare för Vänsterpartiet.

– Vi tycker det är jättetråkigt och under all kritik att man inte kan presentera ett beslut för nämnden före sommaren. Det är inget tryggt beslut för familjerna som kanske väntade att det skulle komma en förändring nu, säger han.

När svaren kommer vill inte Ayla Eftekhari spekulera i. Nästa nämndmöte är inte förrän i augusti men hon utesluter inte ett extrainsatt möte om styret kommer fram till ett besked före det.

– Vi är också angelägna i att så fort vi har landat i något kommer vi ge ett besked, säger hon.

Tycker du 15 timmar är för lite för den här gruppen?

– Jag tycker det är viktigt att vi har samma syn i styret och att det inte riktig är relevant vad enstaka politiker eller partier tycker. Utan nu agerar vi tillsammans och det man kommer få svar på är styrets syn på det hela, säger Ayla Eftekhari.

Tycker ni olika i styret?

– Jag vet inte om vi tycker olika i styret utan diskussionerna handlar om att tolka förvaltningens svar och vad vi gör i nästa steg.