Inger fick besök av ”mattförsäljare”

En kväll bankade en okänd man på Ingers dörr tills hon öppnade. Mannen hade med sig en matta som han ville att hon skulle betala för.

  • Publicerad 15:04, 9 maj 2018

En kväll för några veckor fick Inger ovälkommet besök i sitt hem i Nockeby. Vid 18-tiden ska det ha bankat på hennes dörr. Hon berättar att när hon sedan öppnar stormar en man in med en matta och säger att Inger ska betala 500 kronor för den.

– Jag sa till honom att jag inte ska ha någon matta. Sen så pekade han på mitt halsband jag hade runt halsen och frågade om det var guld,  då sa jag att jag inte har något guld, säger Inger.

Hon berättar att hon kände sig då hotad och gav honom pengarna.

Mannen som såg ut att vara i 30-års åldern ska sedan förgäves ha börjat leta efter smycken. Efter att han gått igenom både vardagsrummet och sovrummet ska han ha sprungit därifrån med sin matta.

– Jag har bott här i 25 år och har aldrig varit med om något liknande. Nu kommer jag verkligen att vara mer vaksam och inte öppna för vem som helst.

Inger tror att hon blev drabbad för att hon är en ensam äldre kvinna.

– Min man gick bort för fem år sen, det skulle nog vara annorlunda om han var här. Man har ju hört att det är ensamma äldre kvinnor som blir utsatta. Jag vågar knappt gå ut själv med rullatorn, då kan folk tänka att jag är ett lätt byte.

Enligt polisen är sådana här typer av åldringsbrott vanliga.

– Det är vanligt att gärningspersonen plingar på med en matta eller tulpaner och låtsas vara försäljare. De plingar heller inte på hos vem som helst utan de kollar upp innan i vilka områden där de bor många äldre, säger Mats Carlsson, poliskommissarie i Vällingby.