Väsbyhem satte upp metallnät vilket hindrade fåglar att komma in till sina ungar. Foto: Läsarbild Stefan Källstigen/Läsarbild

”Ingenting som gjordes medvetet”

Väsbyhem fick hård kritik för att de stängde ute fåglar från sina ungar, med hjälp av metallnät. Nu svarar Väsbyhem på kritiken. – Det var absolut inte någonting de gjorde medvetet, säger Joakim Bysell, förvaltningschef.

  • Publicerad 15:14, 29 maj 2018

Väsbyhem skulle, med Anticimex hjälp, sätta igen metallnät för murstocken permanent för att förhindra att fåglar bygger bon. Men det visade sig att det redan hade fötts fågelungar i de bon som fick metallnät. Det gjorde att fågelmamman stängdes ute från sina ungar som blev kvar, pipande i boet utan mat.

Totalt sattes tio nät upp på Hammarbyvägen.

– Det är en vanlig åtgärd. Det handlar inte om några småfåglar utan kajor och det är inga trevliga fåglar att ha boende över sig, eftersom de låter och skitar ner. Nu får vi lite längre tid på oss att genomföra åtgärden, så det är bra, säger Joakim Bysell, förvaltningschef på Väsbyhem.

Nu kommer Väsbyhem istället att sätta upp näten permanent i höst.

En polisanmälan får vi ta itu med när den kommer

Joakim Bysell, Väsbyhem

Händelsen fick stor uppmärksamhet på Facebook, men Joakim Bysell, berättar att det är få som har kontaktat dem om de instängda fågelungarna. En person ska till och med ha kontaktat polisen.

– En polisanmälan får vi ta itu med när den kommer. Alla är fria att anmäla oss om de vill, så vi tar det om polisen väljer att gå vidare med det.

Joakim Bysell beklagar att Anticimex missat att det redan fanns levande ungar på murstocken och berättar att Väsbyhem tog bort metallnäten så fort de kunde efter att de hört om klagomålen.

Här tar Anticimex bort näten. Foto: Läsarbild

– De var långt in och Anticimex varken hörde eller såg några fågelungar. Det är beklagligt. Det var absolut inte någonting de gjorde medvetet för att skada fåglarna. Det är förbjudet att sätta igen utrymmen där det redan finns levande ungar.

Han säger att man inte säkert kan veta hur många fågelungar som kan ha dött av att bli instängda, men tror inte att det är någon.

– Det får vi nog aldrig veta, eftersom de bor så långt in. Men fågelungar klarar sig ett par dagar utan mat, enligt Anticimex, säger Joakim Bysell.

Fågelmamman kom till slut in till sina ungar. Foto: Läsarbild

Vad tänker du om att en privatperson tog saken i egna händer och skruvade bort näten?

– Det är jättebra att han gjorde det. Det är ju inte alltid som vi kan vara på plats. Den här åtgärden gjordes under en torsdag och fredag och vi fick in de boende rapporterade in det här under helgen, säger Joakim Bysell.