Maria Strandell, chef för familjeavdelningen på socialförvaltningen, hoppas att någon familj i Danderyd vill öppna sitt hem för ett ensamkommande flyktingbarn. Foto: Sara Flodin

Ingen vill ta emot barnen

I år ska Danderyds kommun ta emot 48 flyktingar, dubbelt så många som förra året. Därutöver 19 ensamkommande flyktingbarn. Hittills har inte en enda familj i Danderyd upplåtit sitt hem åt ett flyktingbarn.

  • Publicerad 17:16, 16 mar 2015

Det är svårt, näst intill omöjligt, att hitta ett hem för ett ensamkommande flyktingbarn i Danderyd. Ingen familj har hittills sagt ja.

Sedan 2007 har Danderyds kommun tagit emot 51 ensamkommande flyktingbarn. Alla har placerats i familjehem i andra kommuner.

– Vi har ju haft en och annan familj i Danderyd som visat intresse. När vi berättat vad det innebär att ta emot flyktingbarn har de insett att det är en stor sak och velat fundera en gång till, säger Maria Strandell, chef för familjeavdelningen på socialförvaltningen i Danderyd.

Maria Strandell har fortfarande ambitionen att hitta någon familj i Danderyd som vill ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Det vore så roligt att få ett familjehem i Danderyd. Vi har familjehemshandläggare som försöker underlätta och ge så mycket stöd som möjligt, säger hon.

Svårigheten att få tag i familjehem är ett storstadsfenomen menar Maria Strandell. Grannkommunen Täby har till exempel bara ett familjehem för ensamkommande flyktingbarn.

– De som har familjehem jobbar ofta hemma, har jordbruk eller är egna företagare. De måste ju vara flexibla för att till exempel göra skolbesök och ställa upp om barnet mår dåligt.

Isabella Hökmark, (M) tidigare ordförande i socialnämnden, menar att Danderydsbon kanske inte har tid att engagera sig i omhändertagandet av ett flyktingbarn.

– Det krävs ju att man är tillgänglig och tar hand om barnet och kanske arbetar deltid. Jag tror att många i Danderyd jobbar mycket med karriär och betalning av hus. De har inte den tiden som krävs för att ta hand om ett flyktingbarn.

De barn som Danderyd nyligen placerat i familjehem kommer från bland annat Syrien, Afganistan, Jemen, Somalia, Angola, Eritrea och Marocko.

Danderyd har familjehem i bland annat Bålsta, Tyresö, Skärholmen och Småland.

Förra året placerade Danderyd 15 ensamkommande flyktingbarn i andra kommuner.

– Det var en kraftig ökning redan då, säger Maria Strandell.

Den familj som vill ta emot ett flyktingbarn kan kontakta en familjehemshandläggare på socialförvaltningen som gör en familjehemsutredning. Ett familjehem är en modern term på det som tidigare kallades fosterhem.

– En familjehemsutredning kan ta några månader. Den innehåller bland annat en registerkontroll, frågor om uppväxtvillkor och om relationen är stabil, säger Maria Strandell.

Fakta

19 flyktingbarn tas emot i Danderyd

Den 9 mars klubbade kommunfullmäktige en överenskommelse med Migrationsverket om att från den 15 mars tillhandahålla 19 boendeplatser för ensamkommande asylsökande barn.

Samtidigt godkände kommunfullmäktige en överenskommelse med Migrationsverket om att årligen, från den 1 mars 2015, ta emot 48 nyanlända flyktingar för bosättning i kommunen.

Förra året var överenskommelsen 15 ensamkommande flyktingbarn och 25 nyanlända flyktingar för bosättning i kommunen.

Källa: Danderyds kommun

Visa merVisa mindre