Säckarna på Kammakargatan har legat i minst tre månader, berättar Elisabeth Pousette. Foto: Pekka Pääkkö

Ingen vill köra bort byggsopor

Mängder av övergivna säckar med byggmaterial sprider ut sig över gatorna på Norrmalm. ”Ett jätteproblem” ­enligt trafikkontoret, som trots det inte vill ta ansvar för bortforslandet.

  • Publicerad 00:00, 18 nov 2014

Fuktigt byggmaterial, gamla sprej­burkar, kläder och en tom kartong frukostflingor. De två stora Big bag-säckarna på Kammarkargatan har utvecklats till skräphögar.

– De har stått här i minst tre månader. Det är tråkigt rent estetiskt men också farligt för exempelvis pensionärer och synskadade, ­säger Elisabeh Pousette.

Hon passerar säckarna varje gång hon går hemifrån. Efter en tid tröttnade hon och bestämde sig för att försöka göra något åt saken.

Det var enklare sagt än gjort.

Först ringde hon fastighetsägaren som sa att säckarna inte var deras. Sedan anmälde hon det hela på stadens skräp-app. Men ingenting hände. Hon har också ringt företaget Big bag, som inte vill ta bort säckarna, och till sist till polisen.

– De sa att jag kunde anmäla, men att det skulle läggas ner ­direkt.

Inte heller stadsdelen eller trafikjouren vill ta ansvar för säckarna som täcker halva trottoaren.

– Det här är larvigt. Vi är i ett moment 22, säger Elisabeth Pousette och skrattar uppgivet.

Och det är inte bara hon som stör sig på övergivna säckar med byggmaterial i stan. Bara på Norrmalm har det under 2014 anmälts 239 byggmaterialsäckar till staden.

– Det är ett jätteproblem vi har med de här säckarna, säger Cathrin Leach, markupplåtare på trafikkontoret.

Enligt henne tar staden bara bort säckarna om de står trafikfarligt. Annars är det ett brott mot ordningslagen och polisens problem.

Det håller inte polisen med om.

Polisen Björn Knutsson på tillståndsenheten menar att de utreder brott mot ordningslagen och försöker få ägaren att plocka bort säcken.

– Men har vi säckar som ingen känns vid är det nedskräpning. Det är inte polisens uppgift att rensa gatorna från skräp, utan stadens, säger han.

Inte heller företaget Big bag, vars namn syns på många av säckarna, vill ta ansvar för dem. Säckarna går enligt företaget att köpa på de flesta stora byggvaruhus och bortforslingen beställer man på egen hand.

För de som bor i innerstan är alltså de övergivna säckarnas bortforslande en svår nöt att knäcka. Men nu verkar det lösa sig på just Kammakargatan. ­Under torsdagen förra veckan mejlade Elisabeth Pousette staden igen och nämnde då också att Mitt i hade varit på platsen.

– Fem timmar senare var två av tre säckar försvunna, berättar hon.

Det här är larvigt. Vi är i ett moment 22.Elisabeth Pousette