INGEN UPPGÅNG. Entrén vid Vita Bergsparken till nya t-banestationen Sofia är struken och borttagen. Foto: Mostphotos

Ingen tunnelbana till SoFo – planerade uppgången mot Vita bergsparken tas bort

Nya bud i tunnelbaneutbyggnaden gör att SoFo inte kommer få någon tunnelbana.

  • Publicerad 15:49, 21 jun 2016

Idag presenterade förvaltningen för utbyggd tunnelbana senaste nytt om den planerade utbyggnaden av Stockholms tunnelbana. Totalt snackas det om tio nya stationer och två mil nytt spår. Det visade sig dock att kostnaderna blev dyrare än beräknat.

Entré på Söder försvinner

Ett sätt att skära i kostnaderna är att ta bort vissa planerade uppgångar och entréer på de nya stationerna. På stationen Sofia innebär det här att uppgången mot Vitabergsparken inte längre är aktuell. Det är endast entrén mot Stigbergsparken vid Folkungatan som finns kvar i de nya planerna.

– Det stämmer. Vi bedömer att uppgången mot Stigbergsparken klarar av den kapacitet som krävs, säger Mårten Frumerie, chef för förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Lyssnat på gnället

Förändringen gör att stationen blir 150-200 miljoner kronor billigare att bygga. Tidigare har vi berättat att många boende i området har gnällt över den planerade uppgången mot Vita bergsparken.

– Stationsuppgången vid Vitabergsparken är en av de vi fått in mest synpunkter på, säger Marianne Dunér, kommunikationschef på förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Fler ändringar på Söder

Även på den nya stationen vid Hammarby kanal blir det förändringar, om än i mindre skala. Uppgången på Södermalmssidan flyttas in i fastigheten där Vintertullens servicehus ligger. Fortfarande finns det en uppgång vid Luma i Hammarby sjöstad, så man kan gå under vattnet, även om man då måste passera spärrarna.

Arbetstunneln vid Katarina Bangata är sedan tidigare borttagen ur projektet