UPPHÖR. Sundbybergs stad placerade tidigare hemlösa på Pilgrimshem hotell i Bromma som drivs av den frireligiösa Maranatarörelsen. Foto: Patrik Ekström

”Ingen trygg miljö för hemlösa”

Det blir inga fler nätter på Pilgrimshemmet i Bromma för hemlösa. Sundbybergs stad har tidigare köpt hotellnätter på Pilgrimshem hotell som drivs av den frireligiösa Maranatarörelsen. Men efter maktskiftet i höstas väljer det grönblåa styret att avsluta samarbetet.

  • Publicerad 11:08, 12 feb 2016

”Hemlösa förtjänar en trygg miljö.”

Maranata är en frireligiös rörelse som öppet förespråkar barnaga, är emot homosexualitet och abort. På deras Pilgrimshem hotell i Bromma har Sundbyberg stad placerat bostadslösa människor för 30 000 kronor per månad och rum.

Men det nya grönblåa styret vill inte använda sig av Maranatas hotell som tillfällig lösning för de hemlösa. Josefin Malmqvist (M) menar att bostadslösa personer ska befinna sig i en trygg miljö - och att en sådan inte garanteras hos Maranatarörelsen.

– De bostadslösa personerna befinner sig redan i en utsatt situation och ska inte behöva bli påtvingade någon religiös åskådning de egentligen inte har, säger hon.

Enligt en artikel i tidningen Dagens Nyheter 2009 skulle kostnaderna på drygt en miljon kronor per år till Maranatarörelsen ses över av Sundbyberg stad.

I oktober 2015 gjorde Vi i Sundbyberg en uppföljning på DN:s granskning. Det visade sig då att kostnaderna i stället hade ökat till 3,2 miljoner kronor per år.

Josefin Malmqvist säger sig vara chockad över att Sundbyberg stad fortsatte använda sig av hotellet som drivs av Maranatarörelsen. Sundbybergs stad har nu placerat de nio personer som var bosatta på Pilgrimshem hotell i nya tillfälliga boenden.

– Vi hittar andra lösningar som sociala kontrakt, vandrarhem, härbärgen och en del av personerna har anhöriga som har kunnat ta mot dem, säger Josefin Malmqvist (M).

MERMERMERMER Maranatarörelsen

Maranata är en kristen väckelserörelse med ursprung i Norge. Den fördes till Sverige i början av 1960-talet, främst genom den svensk-norske pingstevangelisten Arne Imsen.

Rörelsen är emot homosexualitet och alkohol. De bestrider evolutionsteorin och är abortmotståndare. De anser även att det är familjens sak att avgöra om man ska uppfostra barn genom aga.

Källa: Nationalencyklopedin/DN

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27