UPPHÖR. Sundbybergs stad placerade tidigare hemlösa på Pilgrimshem hotell i Bromma som drivs av den frireligiösa Maranatarörelsen. Foto: Patrik Ekström

”Ingen trygg miljö för hemlösa”

Det blir inga fler nätter på Pilgrimshemmet i Bromma för hemlösa. Sundbybergs stad har tidigare köpt hotellnätter på Pilgrimshem hotell som drivs av den frireligiösa Maranatarörelsen. Men efter maktskiftet i höstas väljer det grönblåa styret att avsluta samarbetet.

  • Publicerad 11:08, 12 feb 2016

”Hemlösa förtjänar en trygg miljö.”

Maranata är en frireligiös rörelse som öppet förespråkar barnaga, är emot homosexualitet och abort. På deras Pilgrimshem hotell i Bromma har Sundbyberg stad placerat bostadslösa människor för 30 000 kronor per månad och rum.

Men det nya grönblåa styret vill inte använda sig av Maranatas hotell som tillfällig lösning för de hemlösa. Josefin Malmqvist (M) menar att bostadslösa personer ska befinna sig i en trygg miljö - och att en sådan inte garanteras hos Maranatarörelsen.

– De bostadslösa personerna befinner sig redan i en utsatt situation och ska inte behöva bli påtvingade någon religiös åskådning de egentligen inte har, säger hon.

Enligt en artikel i tidningen Dagens Nyheter 2009 skulle kostnaderna på drygt en miljon kronor per år till Maranatarörelsen ses över av Sundbyberg stad.

I oktober 2015 gjorde Vi i Sundbyberg en uppföljning på DN:s granskning. Det visade sig då att kostnaderna i stället hade ökat till 3,2 miljoner kronor per år.

Josefin Malmqvist säger sig vara chockad över att Sundbyberg stad fortsatte använda sig av hotellet som drivs av Maranatarörelsen. Sundbybergs stad har nu placerat de nio personer som var bosatta på Pilgrimshem hotell i nya tillfälliga boenden.

– Vi hittar andra lösningar som sociala kontrakt, vandrarhem, härbärgen och en del av personerna har anhöriga som har kunnat ta mot dem, säger Josefin Malmqvist (M).

MERMERMERMER Maranatarörelsen

Maranata är en kristen väckelserörelse med ursprung i Norge. Den fördes till Sverige i början av 1960-talet, främst genom den svensk-norske pingstevangelisten Arne Imsen.

Rörelsen är emot homosexualitet och alkohol. De bestrider evolutionsteorin och är abortmotståndare. De anser även att det är familjens sak att avgöra om man ska uppfostra barn genom aga.

Källa: Nationalencyklopedin/DN

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här ska äldre få träna upp sin power

Nyheter 78-årige Göran en förebild när tyngdlyftningsklubb satsar på seniorer Tekniken måste sitta innan seniorerna som ska styrketräna i Löthallen får gå på de tyngre vikterna. Men vem vet – kanske blir nybörjarna lika starka som 78-årige världsmästaren Göran Malmberg till...onsdag 24/11 1:15

Gabriella är årets lärare i Sundbyberg

Nyheter Undervisar på Viktor Rydberg gymnasium i Sumpan Hallå där, Gabriella Parezanović, förstelärare samt lärare i historia och religionskunskap på Viktor Rydberg gymnasium. Grattis! Du vann utmärkelsen Årets lärare i Sundbyberg på 2021 års lärargala.måndag 22/11 10:58