Så här tar du hand om trädgårdsavfallet i Järfälla kommun. Foto: Mostphotos

Ingen trädgårdseldning i Järfälla – detta gäller

Soliga höstdagar, trädgårdsarbete och röjning inför vintern. Kanske har du nyligen blivit husägare, just flyttat till kommunen eller bara aldrig tagit hand om löven tidigare? Det här gäller för trädgårdsavfall i Järfälla kommun.

  • Publicerad 10:31, 27 sep 2018

Från vecka 40 är det i många kommuner tillåtet att elda sitt trädgårdsavfall. Men i Järfälla är all eldning av trädgårdsavfall förbjuden. Eldning av organiskt material avger en hel del otrevliga ämnen som varken är bra för människa eller miljö. Det handlar till exempel om tjära, sot och bensen.

Du får inte heller lämna den här typen av avfall i dina vanliga hushållssopor.

Och släng inte ut det i skogen. Även om det kan kännas som en enkel lösning är det en dålig idé som kan leda till stora högar av avfall.

Så vad ska du då göra med alla nedfallna löv, äpplen, kvistar och annat som lätt blir till högar i trädgården under hösten?

Lugn, bara lugn. Mitt i har koll på vad du får göra istället.

Görvälns återvinningsstation
Här kan du som privatperson lämna trädgårdsavfall gratis.

Speciellt avfallsabonnemang
För 680 kronor hämtas ditt speciella kärl för trädgårds­avfall varannan vecka. Hämtning sker mellan veckorna 15-46. Mer information hittar du här.

Enstaka hämtning
Du kan beställa en container för trädgårdsavfall för en enstaka hämtning. Det kostar 1750 kronor och containern tar lika mycket plats som en bil, och behöver därför tillgång till en parkeringsplats. Kontakta kommunens servicecenter om du är intresserad.

Kompost
Gillar du att odla är ju trädgårdsavfallet rent guld. Ansök hos kommunen om att få anlägga en kompost i trädgården så har du fin planteringsjord lagom till nästa säsong.