Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge till vänster, och illustrationsbild till höger. Foto: Mostphotos

Ingen större påverkan av coronaviruset i Haninge kommun

Fyra skolor i länet håller stängt på fredagsmorgonen med anledning av coronaviruset. Men i Haninge kommun har viruset hittills inte haft någon större påverkan. – Vi följer Folkhälsomyndigheternas riktlinjer, säger pressinformatör Håkan Filipsson.

  • Publicerad 08:59, 6 mar 2020

Enligt Håkan Filipsson håller inga kommunala skolor eller förskolor stängt. De håller heller inga eventuellt smittade elever hemma.

Vi ser till att vara rustade om läget förändras

Håkan Filipsson, pressinformatör

Haninges kommundirektör Magnus Gyllestad har startat en fokusgrupp som följer frågan om viruset i nära samarbete med Region Stockholm och andra myndigheter, berättar Håkan Filipsson.

Flera skolor i Stockholm håller stängt efter corona-oro

– Just nu ligger fokus på att informera om var man ska vända sig om man känner symptom eller bara vill veta mer. Sedan går vi igenom rutiner och ser till så vi är rustade om läget förändras, säger Håkan Filipsson.

Håkan Filipsson. Foto: Pressbild

Haninge kommun uppdaterar sin hemsida dagligen om läget.

Vissa elever ska vara uppmärksamma på hosta

Enligt Folkhälsomyndigheten finns ingen anledning för barn och elever som kommer hem från en utlandsresa och inte uppvisar några symtom att stanna hemma från skolan. Samma sak gäller för personal, och oavsett i vilka områden de har rest.

Elever och personal som har rest i områden där coronaviruset sprids bör dock vara uppmärksamma på symtom som hosta, andningssvårigheter, snuva eller feber. Om elever och personal har sådana symptom ska de vara hemma och ringa 1177 Vårdguiden.

De flesta elever som går i grundskolan och motsvarande, har skolplikt och förväntas därför vara i skolan. Ett giltigt skäl för att inte gå till skolan är om en elev har blivit sjuk.

Har din skola eller förskola i Haninge stängt med anledning av coronaviruset? Tipsa oss på haninge@mitti.se!

Fakta

Vad kan du göra för att undvika smitta?

Detta kan du göra för att undvika Corona-viruset

  • Tvätta händerna ofta, med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Undvik att röra vid dina ögon, din näsa och mun.
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
  • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Ring 113 13 för frågor om viruset.

Källa: Haninge kommun
Visa merVisa mindre