Blågrönt. Irene Svenonius (M) fortsätter som finanslandstingsråd i det nya blågröna styret. Tomas Eriksson blir Miljöpartiets topp i koalitionen. Foto: SLL

Ingen skattesänkning i blågröna landstinget i Stockholm

I dag presenteras den nya koalition som ska styra landstinget i Stockholm de kommande fyra åren.

  • Publicerad 10:42, 22 okt 2018

Till skillnad från Alliansen och Miljöpartiet i Stockholms stad så har det nya landstingsstyret valt att kalla sig självt för blågrönt istället för grönblått.

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd, säger efter en pressträff i landstingshuset att partierna drog lott om namnet.

– Det var den sista frågan som kvarstod när vi diskuterade vårt samarbete för de kommande fyra åren. Ingen i rummet hade någon prestige i frågan så vi lade två lappar i en mössa och drog lott. Kristoffer Tamsons (M, trafiklandstingsråd) var den som drog lappen, säger Irene Svenonius.

KLART: Alliansen och MP har tagit makten i Stockholms stad

Enligt henne innebär den blågröna majoriteten att landstinget nu har fått ett slagkraftigt styre.

– Vi kan säkra utbyggnaden av kollektivtrafiken och sjukvården på ett betydligt bättre sätt när vi har en stark koalition som inte är beroende av partier som kan rösta. Det här blir bra för Stockholmsregionen.

Och ni backar om östlig förbindelse?

– Nej, varken vi eller Miljöpartiet backar. Det är staten som bygger motorvägar och eftersom de inte längre driver den frågan har inte vi något att förhålla oss till. Om det i framtiden blir så att Östlig förbindelse blir av, då får vi pröva hur vi ska kunna använda den för kollektivtrafik, säger Irene Svenonius.

Oppositionen inte imponerad

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) var föga imponerad av vad som sades.

– Kring de största utmaningarna var det väldigt lite politik. Jag saknade framförallt ett svar på vad som ska göras för att öppna fler vårdplatser på akutsjukhusen. Stockholm har Sveriges längsta väntetider på akutmottagningarna och det är ett av länets största problem. Det återstår att se vad det ska bedrivas för politik när det är fem partier istället för fyra som bestämmer, säger hon.

Byter namn

Vid årsskiftet byter landstinget namn och blir "Region Stockholm". Förutom själva namnet innebär det bland annat att det regionala utvecklingsansvaret som tidigare legat på länsstyrelsens bord nu hamnar hos nuvarande landstinget.

Skatten blir oförändrad under 2019 och när det gäller SL-priserna ska de fortsätta att finansieras som tidigare.

– Vi är överens om att relationen mellan taxefinansiering och skattefinansiering inte ska förändras under mandatperioden och fortsätta vara 50/50, säger Tomas Eriksson (MP), nytt landstingsråd.

Den överenskommelse för SL-priserna som de borgerliga partierna och Miljöpartiet slöt 2016 gäller till och med 2019. Det innebär att priset på 30-dagarskortet höjs igen i januari 2019 till 890 kronor.

Vem är vem i Stockholms landsting?

Här är alla landstingsråd

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.

Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd.

Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

Gustav Hemming (C), regionplane- och skärgårdslandstingsråd.

Tomas Eriksson (MP), landstingsråd.

Charlotte Broberg (M), landstingsråd.

Tobias Nässén (M), landstingsråd.

Visa merVisa mindre

Löften ur den nya blågröna plattformen

Kollektivtrafik

2019 påbörjas arbetet med att uppdatera den regionala cykelplanen.

En utredning om indexering av SL-priset ska göras.

En förlängning av Spårväg City till Ropsten ska prövas.

Elektrifiering av busstrafiken ska fortgå.

Sjötrafiken ska, senast 2030, ställa om till en hållbar drift med 100 procent förnybara drivmedel under förutsättning att det historiska tonnaget säkras.

Nya pendelbåtsförsök ska göras under mandatperioden.

Inga egna initiativ för att driva igenom Östlig förbindelse eller Tvärförbindelse Södertörn ska göras, ansvaret läggs på regeringen.

SL ska öppna för fler butiker, kiosker, källsortering och reklam i anslutning till kollektivtrafiken för ökade intäkter.

Skatten

Oförändrad under 2019.

Sjukvård

Primärvården ska stärkas.

Under mandatperioden ska alla som vill få lista sig hos en namngiven, fast husläkare.

Övrigt

Från och med första janurari byter landstinget namn till Region Stockholm, detta efter ett riksdagsbeslut från i juni.

Visa merVisa mindre