RESTAURANGÄGARE. Mahir Baran äger restaurang Leyla's Kök och Bar på Centralvägen i Väsby. De hyr lokalerna av Väsbyhem. Foto: Tara Rashed

"Ingen ska behöva gå i konkurs på grund av corona"

Många restauranger och företag i Väsby är hårt drabbade av coronakrisen. Nu bjuder Väsbyhem sina närmare 80 anställda på lunch en gång i veckan på valfri lokal restaurang – och kan även tänka sig att sänka lokalhyran för utsatta företag.

  • Publicerad 16:30, 8 apr 2020

Det här gör vi även för att få andra att haka på att stötta lokala företag i dessa hårda tider.

Många lokala företagare i Väsby är hårt drabbade av minskade intäkter till följd av coronaviruset. Flera av dessa är hyresgäster hos det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem.

Nu väljer Väsbyhem att låta sina närmare 80 anställda äta en gratis lunch per vecka på valfri lokal restaurang.

– Vi får en win-win – vi visar våra medarbetare uppskattning samtidigt som vi stöttar företagare som har det tufft, säger Jenny Rud Sel, vice vd och affärsutvecklingschef på Väsbyhem.

Fin respons

Kampanjen drog i gång för någon vecka sedan.

– Hittills har vi fått väldigt fin respons, både från anställda och från de restauranger dit anställda har gått för att äta lunch, vilket såklart känns jättebra, säger hon.

Vd Amra Barlov Lindqvist håller med.

– Det här gör vi även för att få andra att haka på att stötta lokala företag i dessa hårda tider, att inspirera andra företag att hjälpa till, säger hon.

Väsby kolgrill och Leylas kök

Några av de restauranger som hyr lokaler av Väsbyhem är Väsby kolgrill och Leylas kök och bar på Centralvägen, Sigma pizzeria och Ruccola i Eds Allé.

– Det är i första hand restaurangerna som som drabbats hårdast, men även skönhetssalonger och den typen av verksamhet, säger Amra Barlov Lindqvist.

Hyresrabatt

En av de större utgiftsposterna för hyresgästerna, både privat och lokaler, är hyran. Här försöker Väsbyhem hitta individuella lösningar.

– Ingen ska behöva gå i konkurs på grund av corona, eller förlora sin bostad. Vi kan stötta lokalhyresgästerna genom att upprätta tilläggsavtal. I första hand kan de få anstånd med hyran, nästa steg är en dialog där man både kan efterskänka anstånd och ge hyresrabatter, säger Amra Barlov Lindqvist.

Men coronasituationen är allvarlig för Väsbys företagare.

– Alla företag kommer inte att överleva. Vi vill rikta stöd där det behövs mest och ger bäst effekt. Det måste vara långsiktigt hållbart, säger hon.