Kungsholmsbon Nuria Granlund tycker distansarbetet funkar fint. Foto: Pekka Pääkkö

Ingen rusning till kontoren i stan: ”Effektivt jobba hemma”

Trängseln i kollektivtrafiken ökar igen, men stockholmarna överger inte distansarbetet. Nya siffror visar i stället att vi fortsätter att jobba hemma – faktiskt mest i hela landet. – Man slipper buller och telefoner som ringer och kan koncentrera sig, säger Kungsholmsbon Nuria Granlund.

  • Publicerad 15:15, 10 sep 2020

Larmen från SL-trafiken om överfulla bussar och trängsel i t-banan verkar inte bero på att stockholmarna har trotsat Folkhälsomyndigheten och övergett distansarbetet.

I  varje fall inte enligt nya siffror från Google som nyhetssajten Newsworthy tagit del av. De visar i stället att vi fortsatt följer rekommendationen och jobbar hemma i stor utsträckning – faktiskt mer än någon annan stans i landet.

Jobbar lika mycket hemma som i våras

Under den sista veckan i augusti var det 40 procent mindre aktivitet på arbetsplatserna jämfört med hur det såg ut i februari, alltså innan pandemins början. Distansjobbandet i länet ligger fortsatt på samma höga nivåer som i mars och april, enligt Googles siffror.

Samtidigt visar siffror från Telia att resor inom länet och från och till länet ökade med tre procent den sista veckan i augusti, jämfört med veckan innan. Resandet ligger nu på högre nivå än under våren, men fortfarande 13 procent lägre än i början av februari.

”Effektivt att jobba hemifrån”

Nuria Granlund, 59, sköter det mesta av sitt jobb hemifrån på Norr Mälarstrand. Hon jobbar på hotell, och ser både för- och nackdelar med distansjobb.

– Det kan det vara bra att träffa kollegor ibland, men det försvinner mycket tid på kafferaster och det sociala man får på arbetsplatsen. Jag tycker det är mer effektivt att jobba hemifrån, och man slipper buller och telefoner som ringer och kan koncentrera sig.

Fakta

Arbetsmiljön hemma

  • Vid långvarigt hemarbete är det extra viktigt att arbetsgivaren tar sitt arbetsmiljöansvar, konstaterar Folkhälsomyndigheten.
  • Samtidigt säger arbetsmiljölagen att arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det samarbetet blir enligt Arbetsmiljöverket extra viktigt när du arbetar hemma eftersom din arbetsgivares möjlighet att se, hantera och åtgärda arbetsmiljöproblem kan vara begränsat.
  • Som anställd måste du därför säga till om det finns saker i arbetsmiljön som inte fungerar som de ska.
Visa merVisa mindre

Nio av tio har valt hemmajobb

Flera fackförbund och stora arbetsgivare i länet vittnar om distansarbete på fortsatt höga nivåer.

Fackförbundet Unionen gjorde en Novus-undersökning innan sommaren som visade att nio av tio stockholmare som har möjlighet att jobba hemifrån valde att göra det i viss eller stor utsträckning under pandemin.

En rundringning till flera stora arbetsgivare i Stockholm som Mitt i gjort visar att hemarbete i höst uppmuntras i samma anda som under våren, även om de anställda har möjlighet att komma in på kontoret.

Lättnad för personalen

På Telias huvudkontor i Solna jobbar normalt 4 000 anställda, men sedan i mars har de flesta jobbat på distans, något som fortsätter i höst för de som vill. För många anställda var beskedet att det går att fortsätta jobba hemifrån en lättnad.

– En del kan nog ha känt ångest i sommar över att i det här läget behöva börja åka pendeltåg igen. Vi har ju sett hur fullt det kan vara i vagnarna, säger Agneta Ahlström, ordförande för Unionens klubb på Telia, som själv jobbar hemma just nu.

Ska undvika rusning

Även på Nordea uppmuntrar man till hemarbete för de som kan.

– Och de som åker till arbetet ska försöka undvika rusningstrafik. På huvudkontoret i Stockholm har vi infört en begränsning att maximalt 40 procent av arbetsstyrkan kan vara på plats, skriver Nordeas kommunikationschef Mikaela Östman i ett mejl till Mitt i.