Flera liknande rån har skett på Alviks torg. Foto: Ida Leveby Andersson

Ingen reagerade när Johan rånades – mitt på torget

Tonåringen Johan är en av tio personer som på kort tid rånats i Alvik. Massor av folk gick förbi men ingen reagerade. – Det här är en förälders värsta mardröm, säger Johans mamma till Mitt i.

  • Publicerad 14:33, 7 mar 2019

Johan, som egentligen heter något annat, var på väg över torgetl i Alvik när ett stort gäng kom emot honom. De var aggressiva, ville ha hans saker och blev våldsamma.

– Det var massor av folk i omlopp. Det här är ju ingen öde plats. Två vuxna män gick förbi, men ingen gjorde någonting, säger Johans mamma.

Under två veckor har ett tiotal liknande rån begåtts mot unga offer i Alvik. Tillvägagångssättet har varit detsamma.

– Större ungdomsgäng har omringat sitt offer och med hjälp av hot tvingat till sig jacka, telefon och hörlurar, och i ett par fall bankomatkort och kod, säger Joakim Nyquist, polis till Mitt i

”Hur kan man bara ignorera?!”

Att rånen kunnat ske på öppen gata mitt i rusningstrafik har upprört många Brommabor. ”Hur kan man bara ignorera?!” skriver signaturen Åsa i ett inlägg som Mitt i har delat på Facebook. ”Förskräckligt!” skriver en annan.

Även Johans mamma är chockad, säger hon.

–  Man kanske går förbi och tror att det är någon slags uppgörelse. Men när någon verkligen ber om hjälp och ingen gör något. Det är min son mest chockad över. Och jag blir rädd, det här är en förälders värsta mardröm, säger hon.

Vad vill du säga till dem som bara gick förbi?

– Jag begär inte att man ska hoppa in och avstyra ett bråk. Men ta upp telefonen och ring 112. Det här är allvarligt och kunde ha fått en dödlig utgång, säger hon.