STOPP. Nej det blir ingen pendelbåtstrafik till Värdshusbryggan på Stora Essingen enligt Gustav Hemming (C) Foto: Google maps/Linda Gren

Ingen pendelbåt till Stora Essingen – närmsta åren

Drömmen om pendelbåtstrafik till Stora Essingen har skjutits i sank. Åtminstone de närmsta åren.

  • Publicerad 16:26, 8 jun 2020

För tre månader sedan var det muntra tongångar från skärgårdstrafikregionrådet Gustav Hemming (C) om att få till pendelbåtstrafik till värdshusbryggan på Stora Essingen. Då hade regionen besiktigat bryggan och bedömt att den borde funka för trafik, med en del åtgärder.

Stora Essingen kan få pendelbåt efter upprop från ö-bor

Men nu har de båttörstande öbornas drömmar om pendelbåt torpederats och ligger som ett vrak på botten. Det går inte. Enligt Gustav Hemming har Stockholms hamnar nu presenterat en ny rapport som dömer ut bryggan för pendelbåtstrafik. Det krävs ”stora investeringar” för att få till bryggan, och eftersom det redan innan inte var den bästa platsen på grund av dålig tillgänglighet är det inte värt det, resonerar Hemming.

Nytt hopp för pendelbåt till Stora Essingen

– Vi tog en rövare och testade det alternativet eftersom vi ändå har trafik som går förbi idag. Men nu har vi kört det i botten. Det är inte lösningen, säger han.

– Jag kan inte med gott samvete rekommendera Stockholms stad att göra så stora investeringar i en brygga som inte har ett optimalt läge.

Alternativet dröjer

Så nu är regionen tillbaka till ruta ett när det gäller pendelbåt till Stora Essingen. Det vill säga som hållplats på nya kommande linjer som Ulvsunda-Gamla stan och Ulvsunda-Hägersten och då är det med stopp på den norra sidan av ön som gäller. Och då snackar vi flera år framåt i tiden.

– Det är inte aktuellt inom de närmsta två åren. Sjötrafikutredningen, där pendelbåtstrafiken ingår, är ute på remiss nu och ska behandlas i höst innan steg två väntar. Det blir nog ett beslut under nästa mandatperiod så det kan nog bli en valfråga igen.