Edsviken får ett extra tillskott när vatten pumpas ut från Svenska kraftnäts tunnelbygge. Foto: Arkiv

Ingen oro för utsläpp i Edsviken

3 500 000 liter vatten per dygn – rakt ut i Edsviken. Det har fått villaägare i Solna och Danderyd att rasa, men på kommunernas miljökontor är de inte oroliga för negativ miljöpåverkan.

  • Publicerad 16:27, 13 feb 2017

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om Svenska kraftnäts jätteprojekt City link –  en ny kraftledning som ska dras under jord mellan Upplands Väsby och Haninge.

Under arbetet med etapp nummer två, från Anneberg i Danderyd till Skanstull, har Svenska kraftnät fått grönt ljus i mark- och miljödomstolen att leda bort grundvatten som läcker in i den tunnel som borras omkring 70 meter under jord.

Beslutet, som innebär att Svenska kraftnät får släppa ut 3500 kubikmeter vatten per dygn i Edsviken under hela byggtiden, har överklagats av 62 personer i Danderyd och Solna.

Fastighetsägarna är bland annat oroliga för att förorenat vatten ska pumpas ut i Edsviken, och att själva vattentillförseln ska röra upp föroreningar som ligger sedimenterade i botten.

Sollentuna kommun är formellt inte sakägare i den här etappen, men Towe Holmborn, vattensamordnare på Sollentuna kommun, känner till farhågorna.

– Vi fick frågan i gruppen för Edsvikens vattensamverkan. I det här fallet är vi trygga med att Danderyds kommun och länsstyrelsen sköter det här på bästa sätt, säger Towe Holmborn.

Hon är inte orolig för någon negativ påverkan på Edsviken med anledning av detta.

– Vattnet som pumpas upp ur tunneln leds till en reningsanläggning innan det släpps ut. Det som kan hända är att det påverkar salthalten lokalt vid utsläppspunkten, eftersom grundvattnet är lite sötare, säger Towe Holmborn.

Dessutom är 3 500 kubikmeter vatten inte är så mycket som det kan låta som.

– Vattenvolymen man dagligen vill släppa ut i Edsviken under byggfasen motsvarar 0,1 promille av Edsvikens volym, eller grovt räknat 0,5 procent av den vattenmängd som naturligt byts ut i Edsviken varje dag, säger Towe Holmborn.

Jonas Qvarfordt, miljösamordnare på Danderyds kommun, bekräftar bilden när Mitt i ringer upp. Han förklarar att det är upp till Svenska kraftnät att presentera de tekniska lösningarna på hur vattnet som läcker in i tunneln ska hanteras. Danderyds kommun ska sedan godkänna Svenska kraftnäts kontrollprogram, men ytterst är det statliga Energimarknadsinspektionen som är ansvariga.

– Vi kommer att ställa krav på att vattnet är rent nog att släppas ut i Edsviken. När det gäller föroreningar på botten går det också att lösa, till exempel genom att man suger upp slammet på botten under den plats där man ska släppa ut vatten. Men det är som sagt upp till Svenska kraftnät att presentera hur, säger Jonas Qvarfordt.

 

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedrägerier mot äldre fortsätter trots gripande

Nyheter Flera nya bedrägerifall i helgen Polisen i Sollentuna hade fullt upp med inbrott, stölder och bedrägerier i helgen.onsdag 19/1 6:20

SFK:s akademi klättrar sju platser

Nyheter Fick två stjärnor i SEF:s genomlysning av herrklubbarnas akademier Svensk Elitfotbolls genomlysning av herrklubbarnas akademier för 2021 har presenterats och Sollentuna FK klättrar några pinnhål.tisdag 18/1 14:42

Måns Rybäck släpper första egna låten

Nyheter Känslosam ballad om förlorad kärlek Trombonisten och sångaren Måns Rybäck debuterade med sin egen version av ”Fly me to the moon” sommaren 2020 och har därefter kommit med två klassiker till – ”Gabriellas sång” och ”Somliga går med...tisdag 18/1 12:10