De som tränade på Friskis&Svettis under pandemin löpte inte högre risk att smittas av covid-19 än de som avstod, visar en undersökning. Foto: Sacharias Källdén

Ingen ökad risk för smitta på träningspasset

Risken att bli smittad av covid-19 har inte varit större för dem som fortsatt att gå och träna än för dem som avstått. Det visar en undersökning som gjorts bland Friskis & Svettis medlemmar i Stockholm.

  • Publicerad 05:00, 12 okt 2021

Har du avstått från att gå och träna under pandemin, för att undvika smitta?

Kanske har du varit försiktig i överkant i så fall. En undersökning som Folkhälsomyndigheten gjort bland Friskis & Svettis medlemmar visar att de som tränar på träningsanläggning inte löper större risk att bli smittade än de som inte gör det.

Detta under förutsättning att smittskyddsåtgärder vidtagits.

Bastun stängd

Förutom de allmänna rekommendationerna om handtvätt och att stanna hemma vid symtom, samt restriktioner om hur många som får vistas i lokalerna, har Friskis&Svettis vidtagit egna åtgärder för att minska smittspriding, som att erbjuda utomhus- och online träningspass samt att stänga omklädningsrum och bastu.

Liknande åtgärder har vidtagits hos Sats och andra träningsföretag.

En anledning till att undersökningen gjordes var att fallstudier visat hur träningsanläggningar och träningsgrupper genererat kluster av covid-19-smitta. Men där har man kunnat se att träningsgrupperna varit stora, utrymmena små och ventilationen dålig.

8 000 svarade

Men om smittskyddsåtgärder införs så är risken att bli smittad på en träningsanläggning inte större än i andra miljöer i samhället, konstaterar Folkhälsomyndigheten.

Undersökningen gjordes 2020, under pandemins tio första månader. Drygt 8 000 personer, cirka tio procent av föreningens medlemmar i Stockholm, deltog.

Har du avstått från att träna under någon period under pandemin?

Sonja Bergqvist avstod från att gå och träna från mars till september, men har nu kommit igång igen.

"Jag befann mig i USA då och där var det en mer omfattande nedstängning. Förut bar jag mask också, men nu känns allt bättre och jag är inte rädd att bli smittad."

John Rosado arbetar som personlig tränare så för honom har det inte varit ett alternativ att avstå.

"Jag måste ju gå till jobbet! Vi hade stängt i två veckor. Men jag tycker att vi har haft väldigt bra kontroll för att hindra smittspridning här".

Clara von Delwig avstod från träning under pandemins första år, delvis på grund av smittorisken men mest för att hon var gravid. Nu är lilla Vera sju månader, och får följa med mamma när hon tränar på Sats vid Stadion.

"De har barnpassning, och hon tycker det är jättekul. Jag har varit igång och tränat i tre månader nu och känner mig trygg i att smittorisken är låg."