Har du avstått från att gå och träna under pandemin, för att undvika smitta?

Kanske har du varit försiktig i överkant i så fall. En undersökning som Folkhälsomyndigheten gjort bland Friskis & Svettis medlemmar visar att de som tränar på träningsanläggning inte löper större risk att bli smittade än de som inte gör det.

Detta under förutsättning att smittskyddsåtgärder vidtagits.

Bastun stängd

Förutom de allmänna rekommendationerna om handtvätt och att stanna hemma vid symtom, samt restriktioner om hur många som får vistas i lokalerna, har Friskis&Svettis vidtagit egna åtgärder för att minska smittspriding, som att erbjuda utomhus- och online träningspass samt att stänga omklädningsrum och bastu.

Liknande åtgärder har vidtagits hos Sats och andra träningsföretag.

En anledning till att undersökningen gjordes var att fallstudier visat hur träningsanläggningar och träningsgrupper genererat kluster av covid-19-smitta. Men där har man kunnat se att träningsgrupperna varit stora, utrymmena små och ventilationen dålig.

8 000 svarade

Men om smittskyddsåtgärder införs så är risken att bli smittad på en träningsanläggning inte större än i andra miljöer i samhället, konstaterar Folkhälsomyndigheten.

Undersökningen gjordes 2020, under pandemins tio första månader. Drygt 8 000 personer, cirka tio procent av föreningens medlemmar i Stockholm, deltog.