Malin Eklöf med dottern Lydia måste gå långt för att komma till skolan i höst. Foto: Sofia Ekström

Ingen ny skola trots byggboom

Inflyttningen till söderort ökar och planer finns på över 1 300 nya bostäder i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdel – förutom utbyggnaden av Årstafältet. Trots det byggs inga nya skolor i Enskedeområdet. Det har fått 400 föräldrar att starta ett upprop på Facebook.

  • Publicerad 00:00, 27 mar 2012

Lydias kompisar har blivit placerade i sexårsskola i närheten av hemmet i Stureby. Lydia får däremot bege sig över den hårt trafikerade Örbyleden för att ta sig till Bäckahagens skola i Bandhagen.

– Jag är ledsen för att ingen annan ska börja på Bäckahagens skola, säger hon.

Hennes föräldrar valde tre skolor – Bäckahagens skola var inte en av dem. De förstår behovet av att bygga bostäder, men anser att politiker måste ta hand om dem som redan bor i området.

– De måste se till att det finns plats i skolorna i barnens absoluta närhet. Alliansen gick till val med valfriheten i skolfrågan. Vi har inte fått välja, säger Henrik Spåre, pappa till Lydia.

Stockholms stad växerdet knakar. Fram till 2030 kommer länet att ha 2,4 miljoner invånare. Det innebär att bostäder kommer att behövas i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdel. Just nu finns det planer på mer än 1 300 nya bostäder i hela stadsdelen – och då är inte den stora satsningen på Årstafältet inräknad. Där finns planer på upp till 4 000 bostäder.

400 föräldrar i Facebook-gruppen ”Fler skolor i Enskede” anser att läget för skolorna är akut i dag. De är oroade för vad som kommer att hända nästa år och åren framöver. Lydias mamma Malin Eklöf är en av dem som är med i gruppen.

Enligt skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) kommer det om åtta år att finnas 25 procent fler barn i grundskolan i Stockholm, och det kommer att behövas mellan 10 och 20 nya skolor framöver. I Enskedeområdet finns just nu inga planer på en ny skola, men det kan komma att behövas en i framtiden, säger hon.

Lotta Edholm håller inte med föräldrarna i Facebook-gruppen om att det behövs fler platser i området redan till hösten.

– Kortsiktigt är behovet täckt. Det finns inga barn som inte fått skolplats, säger hon.

Beskeden från politiker och tjänstemän är dock motstridiga. På utbildningsförvaltningen säger man att man just nu ser över lokalplaneringen i Enskede.

– Vi kommer att ha förslag till nämnden den 19 april för eventuell nybyggnation, säger Carina Hallqvist, grundskolechef vid utbildningsförvaltningen för stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör.

Förutom bristen på skolplatser är Lydias föräldrar oroliga över vad utbildningsförvaltningen kallar en säker skolväg. Rektorer har föreslagit gångbroar för att komma till skolan och för att komma över Örbyleden.

– De är smala och inte uppdelade i cykel- och gångbanor. Dessutom kommer ju barnen att ta den snabbaste vägen när de är 8–9 år och det är ju tyvärr över Örby- leden, säger Malin Eklöf.

Enligt Carina Hallqvist är gångbroarna över Örbyleden säkra.

– De kan på ett tryggt och säkert sätt ta barnen till skolan. Men vi kan också titta på andra möjligheter, som till exempel ”levande tåg” där personal hämtar upp barnen på morgonen och lämnar efter skoldagen.

Henrik Spåre och Malin Eklöf säger uppgivet att flytten till Stureby från innerstan till stor del gjordes på grund av skolorna i närheten som de hört ska vara bra.

Fakta

Två kilometer

Skolan ska ligga inom två kilometer från bostaden för att räknas till upptagningsområdet.

Bäckahagens skola ligger 1 900 meter från familjen Eklöf/Spåres bostad, enligt skolan. Men enligt karttjänster som Google maps är det 2 061 meter att gå till skolan.

Källa: Utbildningsförvaltningen

Visa merVisa mindre