Party.Så här kunde det se ut på nationaldagsfesten Mosquito beachparty på Smedsuddsbadet. Foto: Zstefan Bertha

Ingen Mosquitofest i Rålis i år heller

Det blir inget Mosquito-party på Kungsholmen i år heller. Det satsas i stället på ett firande för barn och unga – ingen annan stadsdel har velat ta över festen.

  • Publicerad 23:18, 24 maj 2022

Vi får fortfarande många glada tillrop.

2019 meddelade Kungsholmens stadsdelsförvaltning och den lokala polisen att nationaldagsfesten Mosquito beachparty på Smedsuddsbadet ställdes in av säkerhetsskäl.

Ett beslut som bland annat ledde till en namninsamling i protest. Men det blir ingen strandfest 2022 heller då stadsdelen numera satsar på mindre arrangemang i Rålambshovsparken med fokus på barn och unga.

Thomas Gylling, som fixade festerna på uppdrag av stadsdelsförvaltningen under sju år, menar att de fyllde alla syften med nationaldagen och att de hann bli en angelägenhet för tusentals stockholmare, både unga och gamla.

– Vi får fortfarande många glada tillrop från de många tusen som gjorde det här till sin årliga tradition, så behovet finns uppenbarligen kvar.

Lisa Maidell, informationsansvarig vid Kungsholmens stadsdelsförvaltning, skriver i mejl att nationaldagsfirandet i Rålambshovsparken blir en familjefest med aktiviteter för alla åldersgrupper, men att främsta fokus är barn och unga.

Platsen olämplig

I stället för strandfest blir det bland annat friidrottshinderbana, teater, drop in- vigslar och salsakurs.

”Vi vill inspirera barn och unga till olika former av fritidsaktiviteter. Vi har inga aktiviteter på Smedsuddsbadet på grund av höjda krav på säkerhetsarrangemang vid större kulturevenemang och polisen bedömer platsen som olämplig för större folksamlingar.”

Hallå där! Thomas Gylling under ett av firandena vid Smedsudds­badet. Foto: Zstefan Bertha

När Mosquito ställdes in 2019 öppnade kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) för att firandet kunde återupptas, men på en mer lämplig plats.

Flera stadsdelsförvaltningar har sedan dess fått frågan om att ta över festen, men ingen har velat, enligt Jonas Naddebo.

– Kulturförvaltningen har inget uppdrag om firande på nationaldagen, så jag kan inte göra det själv utan är beroende av att stadsdelar krokar arm i frågan. Tyvärr har ingen gjort det vilket är tråkigt för det här firandet var något som många längtade till.

Thomas Gylling skulle gärna se att Stadshuset centralt via Kulturförvaltningen, som arrangerar Kulturfestivalen, även tar över ansvaret för nationaldagen. Han menar att om bara viljan finns skulle det gå att anordna en fest igen.

– Vi är Sveriges huvudstad och ska ligga i framkant för att främja en stad för alla.

Något av det som händer i Rålis den 6 juni

Energiagenterna - Agent Ström & El-Boven genomför interaktiv teater från scenen.

Allsång med Violeta Grape

Dans och musik av Akademiska Folkdanslaget och Stockholms Spelmansgille.

Kulturskolans elever bjuder på sång, dans och musik i genrer som jazz, klassiskt, rock, och pop – de har också workshops i kreativa tältet klockan 14.00–18.00. Där finns även Kungsholmens Hemslöjdsföreningen.

Salsakurs med Caramba.

Yoga med Flow by Fanny.

En friidrottshinderbana för barn och ungdomar samt Hand the Ball som är barnanpassade handbollsaktiviteter kommer finnas.

Drop-in vigsel – Borgerlig vigsel för alla giftassugna kärlekspar. Stadsdelsnämndens vice ordförande håller i vigseln.

Käpphästtävling – Huvudsta ridklubb har en junior ridklubb som bland annat anordnar käpphästtävlingar.

Källa: Kungsholmens stadsdelsförvaltning

Visa merVisa mindre