Ingen majbrasa på Riddarholmen i år

Det blir ingen traditionsenlig valborgsmässoeld på Riddarholmen i år. Orsaken är byggkaoset på ön. I stället är det till Långholmen och Hammarbybacken som valborgsfirarna får vallfärda för att se lågorna slå upp mot skyn.

  • Publicerad 11:54, 20 apr 2015

Nästa torsdag är det valborg då många Södermalmsbor beger sig ut på stan för att bevittna lågorna från en valborgsbrasa.

I år skulle den traditionsenliga elden på Riddarholmen tändas för 40:e året i rad. Men i sista stund har eventet ställts in.

– Man har ju grävt upp hela Riddarholmen. Vi hade ansökt om tillstånd och allt var klart med planeringen. Men i förra veckan insåg vi att det kommer att bli omöjligt att genomoföra firandet. Det är en stor tragedi, säger Catarina Carbell, som är en av arrangörerna, besviket.

Men för den Södermalmsbo som vill fira valborg har anstår andra alternativ till buds.

Bland annat bjuder Sjöstadsföreningen in till ett digert program vid foten av Hammarbybacken.

– Det blir en hel del aktiviteter för barnen, som ponnyridning, hoppborg och ansiktsmålning.

– Klockan 20.15 tänds brasan och sen avslutas kvällen med fyrverkeri, säger Bertil Stockhaus, ordförande.

Även på Långholmen vankas det valborgsfirande. Det är Högalids IF som bjuder in till eld och mingel på fotbollsplanen Pålsundsvallen.

– Förutom en eld blir det musik och en hemlig vårtalare. Det kommer att finnas kaffe, korv och lotteri, precis vad ett traditionellt valborgsfirande bör innehålla, säger Helena Bernström, en av arrangörerna och aktiv i Högalids IF.

Fakta

Här kan du fira valborg i stan

Ett urval av valborgsfirande i stan:

Långholmen: Högalids IF ordnar brasa med aktiviteter på fotbollsplanen. Programmet börjar kl 18 och pågår till 22-tiden.

Sjöstaden: Sjöstadsföreningen ordnar med brasa och aktiviteter vid foten av Hammarbybacken. Programmet börjar 17.30. Brasan tänds ca 20.15.

Skansen: Traditionsenligt firande med studentkör och tal. Börjar 15.00.

Källa: Lokaltidningen Mitt i

Visa merVisa mindre