Den som vill se sin julgran gå upp i rök i Vårberg får hålla till godo till nästa år. Foto: Charlotte Årling

Ingen majbrasa i Vårberg i år

Den som vill välkomna maj i år får göra det på egen hand. Skärholmens stadsdel har nämligen beslutat att ställa in valborgsfirandet i Vårberg

  • Publicerad 15:42, 24 mar 2020

Valborgsfirandet i Vårberg har firats i 40 år, och på senare år är det scoutkåren tillsammans med stadsdelen som anordnar firandet.

Skärholmskören skulle ha sjungit Majsången, samtidigt som Vårbergs gamla julgranar brann upp. Men i år har stadsdelen bestämt att ställa in flera av sina aktiviteter för att undvika folksamlingar, med anledning av corona-utbrottet. Det innebär bland annat det populära valborgsfirandet i Vårberg.

– Det var väl inte helt otippat att det beslutet kom. Det är förståeligt, men jättetråkigt. det är ju det enda riktigt stora som händer i Vårberg, säger Åse Ohlsson, ordförande Vårberg-Skärholmens scoutkår.

– Vi funderade på en lösning, men vi såg inget sätt som funkade. Nästa år, då kör vi som vanligt!

Inte kul att begränsa

Från stadsdelens håll är det inte heller någon som gör volter över beslutet:

– Det är tråkigt, vi skulle verkligen behövt något sådant just nu, säger Anette Manoti, föreningssamordnare på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

– Vi följer de rekommendationer som finns, och det har kommit många fler än 500 personer genom åren. Skulle det komma färre så är det inte heller kul, och att hålla på och begränsa, se till att folk inte står nära varandra... det blir inte trevligt heller.

Osäkert om Skärholmens gård

Den som oroar sig över nationaldagsfirandet på Skärholmens gård, som stadsdelen också är involverade i, får leva i ovisshet ett tag till:

– Det kan vi inte svara på nu, om den är inställd eller inte. Men det ligger ju ytterligare några veckor framåt i tiden, så vi vet inte hur läget är då, säger Anette Manoti.

Men julgranarna brinner upp ändå. De blir flis och används till värme, en tanke som kanske glädjer den som är frusen och hade längtat efter en varm eld att värma sig vid.