Tolkas. Under fjolårets ceremoni välkomnades Nobelpristagaren i litteratur, Olga Tokarczuk, av eleverna. Foto: Emma Löf Hagström

Ingen litteraturpristagare till Rinkeby i år

Det populära evenemanget "Nobel i Rinkeby och Tensta", där skolungdomar tolkar Nobelpristagaren i litteratur på olika sätt, hålls i år digitalt. Nu meddelar årets litteraturpristagare att hon kommer avstå från att delta.

  • Publicerad 11:13, 12 nov 2020

En stor del av mötet med författaren har ju redan skett genom poesin

Varje höst arbetar skolelever i Rinkeby och Tensta med att läsa, illustrera och tolka Nobelpriset och Nobelpristagaren i litteratur på olika sätt, under projektet "Nobel i Rinkeby och Tensta".

Allt avslutas vanligtvis med en ceremoni under Nobelveckan, då litteraturpristagaren bjuds in till Rinkeby bibliotek för att ta del av elevernas arbete. I fjol välkomnades Olga Tokarczuk av eleverna under en tillställning som uppmärksammades stort.

Här välkomnas Olga Tokarczuk till Rinkeby

Vill inte delta digitalt

Även i år hoppades eleverna på att litteraturpristagaren Louise Glück skulle delta i evenemanget, som ska hållas digitalt. Förra veckan meddelade Glück dock att hon tackar nej till inbjudan. Anledningen ska vara att hon inte vill delta digitalt.

– Vi fick ett personligt meddelande, vilket var fint i alla fall. Hon tackade eleverna för att de läst hennes poesi, oss vuxna för att vi introducerat dem för poesi, och beskrev hur hon själv läste poesi som ung och att det hade ett stort inflytande på henne, säger Annelie Drewsen, journalist och författare, och en av arrangörerna i projektet.

Nu har istället författaren och översättaren Stewe Claeson bjudits in att delta.

– Han är den person i Sverige som haft tätast kontakt med Louise Glück, så det känns fint att få ha med honom, säger Annelie Drewsen.

Kommer skicka häfte

Varje år gör eleverna ett Nobelhäfte med sina arbeten och tolkningar av pristagaren. Nu är förhoppningen att Louise Glück kommer ta del av tolkningarna ändå.

– En stor del av mötet med författaren har ju redan skett genom poesin. Eleverna har fått uttrycka sina tankar och känslor efter att ha läst dikterna, vilket Glück förhoppningsvis kommer att få ta del av. Jag tror hon kommer uppskatta det och kanske i efterhand ångra att hon inte deltog, säger Annelie Drewsen.

Hon berättar att eleverna var tystlåtna och besvikna när de fick beskedet.

– Det finns ett existentiellt djup i Louise Glück som tilltalar unga. När man möter poesi som tar sin läsare på allvar händer det något med mottagaren, och det har det verkligen gjort här. Barnen bär på så många berättelser, tankar och historier, och har kunnat närma sig de frågorna på ett helt nytt sätt genom poesin, säger hon.

Nobel i Rinkeby och Tensta

Skolungdomar i Rinkeby och Tensta har sedan 1988 arbetat med projektet, då de läser om Nobelpriset och tolkar Nobelpristagaren i litteratur.

I år är det elever från Enbacksskolan i Tensta samt Askebyskolan och Kvarnbyskolan i Rinkeby som deltagit.

Vanligtvis avslutas arbetet under Nobelveckan, med ett luciatåg och en ceremoni där elver läser upp delar av sina tolkningar.

Visa merVisa mindre