”Ingen kunde tro att det skulle bli så här”

Snart kommer hästarna tillbaka från sommarbetet. Hur det blir med fodertillgången i höst är dock ännu oklart för Upplands-Bros ryttarförening. Säkert är däremot att ekonomin kommer bli drabbad. Nu hoppas föreningen på att människor vill hjälpa till.

  • Publicerad 13:19, 27 jul 2018

Redan i början på juli var torkan svår och Upplands-Bro Ryttarförening började fundera kring höstens fodertillgång.

Då blev de lovade av leverantören av ensilage att de skulle få det som var beställt, ungefär hundra ton. Sen dess har värmen och torkan bara fortsatt och nu är läget ovisst.

Löftet om leverans har inte ändrats, men ridskolechefen Agneta Dahllöf börjar trots allt bli orolig.

– Jag hoppas att de ska kunna leverera, men det var väl ingen som kunde tro att det skulle bli såhär. Det är ju helt förskräckligt.

I början på juli fanns fortfarande en förhoppning om att årets andra skörd skulle bli bra, om det kom regn. Utan regn, sämre, eller kanske ingen, skörd alls.

Tror på att människor vill hjälpa

Oavsett hur det kommer bli vet Agneta redan nu att ridskolans ekonomi kommer bli ansträngd. De är vana att leva på lite och att snåla. Men med rådande foderbrist kommer priserna stiga rejält, om man får tag på något att köpa.

I slutet av juni drog ridskolan därför igång en insamling för att få hjälp med de ökande foderkostnaderna. Agneta Dahllöf befinner sig inte på ridskolan och kan därför inte se hur mycket som har kommit in, men den 4 julli hade hela 20.000 trillat in.

– Det är fantastiskt. Jag tror att människor vill hjälpa, och med swish är det ju så enkelt att hjälpa om man har möjlighet. Men det får inte kännas som ett tvång. Alla har olika förutsättningar, säger hon.

Inte värst

Agneta Dahllöf tycker att situationen är minst sagt besvärlig men vet i nuläget inte om det är bäst att rusa i jakten på foder, eller sitta still i båten. Hon vill också understryka att andra har det värre.

– Det känns lite konstigt att…när skogsägare förlorar sina skogar och lantbrukares skördar torkar bort. Man måste sätta det i lite perspektiv, helt enkelt. Men visst är det en jobbig situation det här.

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45