En engångsföreteelse. Läkaren dömdes för narkotikabrott, men har inget missbruksproblem förklarade han för IVO. Foto: Most Photos

Ingen IVO-åtgärd mot knarkdömd läkare

En läkare från Sollentuna har granskats av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) då han har dömts för narkotikabrott och för brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. IVO ansåg inte att det fanns skäl att anmäla läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) utan avslutade ärendet ”utan vidare åtgärd”.

  • Publicerad 05:50, 8 apr 2021

IVO:s bedömning grundar sig på att det brott som läkaren har gjort sig skyldig till inte har skett i eller i samband med hans yrkesutövning. En prövotid på grund av brott kan därför inte bli aktuell, förklarar IVO.

Brottet var enligt IVO inte heller så allvarligt i patientsäkerhetslagens mening att en återkallelse av läkarens legitimation skulle kunna bli aktuell.

”Vidare framkommer det inga omständigheter i domen” som gör att det kan befaras att läkaren är olämplig att utöva yrket, menar IVO.

Inte heller finns det skäl att yrka en prövotid på grund av sjukdom eller någon liknande omständighet med stöd av patientsäkerhetslagen eftersom inget har framkommit som tyder på att läkaren lider av en beroendesjukdom eller att han har något pågående missbruk, resonerar IVO.

"En engångsföreteelse"

Av tingsrättsdomen framgår att läkaren har dömts för ringa narkotikabrott och för brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor.

Han greps i december 2017 då han hade använt narkotika och även hade 4 milliliter GBL – ett lösningsmedel som används till bland annat klottersanering men som i människokroppen omvandlas det till den narkotikaklassade substansen GHB – på sig.

Läkaren erkände gärningarna och dömdes till dagsböter i augusti 2018. Först i februari i år kallades han till ett utredande samtal hos IVO. Då berättade han att han under den perioden hade varit utmattad och nedstämd, och att han efter händelsen själv kontaktade en psykolog för att få hjälp och stöd.

Läkaren var under mötet ”väldigt tydlig med att den aktuella händelsen var en engångsföreteelse”, skriver IVO i sitt beslut som kom i mars och som alltså innebär att IVO ”avslutar ärendet utan vidare åtgärd”.

Bra bronschans efter bragdartad vändning

Nyheter Kan avgöra hemma i Arena Satelliten på lördag Sollentuna VK:s herrar vände ett underläge med 0-2 till seger med 3–2 i tisdagskvällens bronsmatch borta mot Örkelljunga.onsdag 21/4 5:50

Åklagaren om misstänkta terrorparet: "Ingen impulshandling"

Nyheter Åtal kan väckas först i början juni Åtalet mot de misstänkta terrorparet kan komma att väckas i början på juni. Enligt förundersökningsledaren Hans Ihrman handlar det misstänkta brottet inte om någon impulshandling. – Det här följer en...tisdag 20/4 13:00