Bandyplanen var uppbyggd och målad för säsongen. Nu är det bara asfalt och ett tunt lager snö, sedan kylanläggningen gick sönder häromveckan. Petra Weylandt, anläggningschef och Mårten Westberg, Rinkeby run hoppas att läckan snart ska vara hittad och lagad. Foto: Mikael Andersson

Ingen is och snö på Spånga IP – kylsystemet trasigt

Ett läckage i kylsystemet på Spånga IP har satt vintersportandet på paus. Varken utomhusisar eller skidsspår finns på plats, och både skolaktiviteter och helgplaner i december har ställts in.

  • Publicerad 16:43, 3 dec 2019

Årets bandyplan var klar, isen uppbyggd och målad. Men för två veckor sedan slutade plötsligt kylanläggningen att fungera som den skulle.

– Det har uppstått ett läckage. Eftersom vi samtidigt har haft plusgrader så smälte isen igen, säger Petra Weylandt, anläggningschef på Spånga IP.

Kylsystemet håller de båda utomhusisarna, den stora bandyplanen och den lilla planen som kallas för "frimärket" frusna. När isen spolas samlar man in skrapet, "snön", och bygger varje år upp längdskidspår på löparbanan. Men nu finns alltså varken det ena eller andra.

Besvikelsen är stor, säger Mårten Westberg från Rinkeby run, som vintertid lånar ut skidor, pjäxor och stavar gratis till Spånga IP:s besökare för att få fler att prova längdskidor.

– Vi har fått ställa in flera aktiviteter. De två kommande veckorna skulle skidförbundets verksamhet Alla på snö vara här och lära ut längdskidåkning till hundratals skolelever från hela stan, framför allt Västerortsskolor. Samtidigt skulle våra 18 Rinkeby run-tränare certifieras som skidlärare för att sedan ha träningar här hela vintern, säger Mårten Westberg.

Avstängt. Just nu går det inte att vintersporta på Spånga IP eftersom kylsystemet läcker. En entreprenör håller på att undersöka felet. Foto: Mikael Andersson

Hoppas. Mårten Westberg från föreningen Rinkeby run hoppas att de ska kunna ordna de inställda aktiviteterna senare under säsongen. Foto: Mikael Andersson

Undersöker läckan

Även en planerad familjehelg, 20-21 december med "skridskor, skidor, kafé och kändisar" har fått ställas in.

Föreningsverksamheten har påverkats, men bandymatcher, och en del träningar, har kunnat flyttas till andra isar runt om i stan, berättar Petra Weylandt.

– Ishockeyn klarar sig eftersom de tränar inne i ishallen vars is sköts av ett separat kylsystem. Vi har även haft allmänhetens åkning inne i hallen på dagtid nu, säger hon.

De senaste dagarna har en entreprenör varit på Spånga IP och med hjälp av gas försökt lokalisera var läckan i de långa kylkablarna har uppstått. Själva vätskan är miljövänlig, en saltvattenblandning, så det är ingen fara för omgivningen, uppger Petra Weylandt.

– Nu verkar det som att läckaget är precis utanför kylstationen, vilket är mycket bättre än om problemet skulle vara under själva planen. I morgon, onsdag, ska de börja gräva. Förhoppningsvis hittar de hålet och kan börja laga det, säger Petra Weylandt.

Exakt när problemet kan vara löst går inte att säga i nuläget, men efter årsskiftet hoppas Mårten Westberg att de är på banan. Han säger att den planerade familjehelgen ska bli av så snart det går.

– Vi har storslagna planer för den här säsongen. Vi ska börja låna ut skridskor också, precis som skidor. Och så tänker vi bygga ut skidspåret runt löparbanan till att även omfatta en runda runt bandyplanen. Det blir som en 850 meter lång åtta, säger han.