Små vattenpölar glänser här och där på golvet inne hos låssmeden på Aprilgatan 12. På väggar och lister flagnar färgen. Känner man med handen är det blött – även på väggar långt inne i lokalen. Så har det varit i månader.

– Låssmeden slog larm i december om att parketten blivit blöt och hoppat upp. Han var tvungen att riva ut den eftersom det blivit mögel, berättar Hanne Danielsson, ordförande i bostadsrättsföreningen Aprilgatan 12, som hyr ut en lokal till låssmeden.

Trottoaren i korsningen Aprilgatan–Tellusborgsvägen grävdes upp i september-oktober, när nya rör och ledningar skulle dras i samband med det stora byggprojektet i och runt den gamla brandstationen.

Blev snart vattenfyllt

Schaktet blev snart vattenfyllt och Hanne Danielsson larmade både exploateringskontoret och entreprenören Bäckströms om skadorna.

– Ändå tömde de inte schaktet på vatten förrän i slutet av mars. Det stod vattenfyllt månad efter månad trots att vi berättade om skadorna. Staden påstod först att huset var dåligt dränerat, men det har stått i 100 år utan att det uppstått fuktskador, säger Hanne Danielsson.

Problemet är kvar

Vid Mitt i:s besök har schaktet nyligen fyllts igen med grus och asfaltgrus, som en temporär lösning. Det innebär dock inte att problemet är åtgärdat, påpekar Hanne Danielsson.

– Som du ser fortsätter det att tränga in vatten i lokalen. Vi har haft två besiktningsmän här, som har som sagt att tillflödet måste stoppas och det har vi framfört till Bäckströms. Fuktmätare ger utslag långt upp på väggarna.

Svårt att bedöma

Brf-styrelsen anser att varken exploateringskontoret eller entreprenören tar sitt ansvar, utan duckat i det längsta. Nu är läget så att brf-styrelsen själv ska komma med ett krav till entreprenörens försäkringsbolag. Någon hjälp med detta får de inte, varken av Bäckströms eller staden.

– Det är otroligt svårt för oss att bedöma vilka krav vi ska ställa och försäkringsbolaget har meddelat att man inte tänker komma hit och titta. Tänk om vi lägger oss för lågt? Det här borde vi få hjälp med, säger Hanne Danielsson och får medhåll av styrelsemedlemmen Mattias Åberg.

– Vi har inte orsakat det här själva. Ändå riskerar det att bli stora kostnader för vår lilla förening om vi inte får rätt ersättning, säger han.