Hanne Danielsson och Mattias Åberg är upprörda över bristen på stöd och hjälp, både från staden och entreprenören, sedan en stor lokal i bottenvåningen på Aprilgatan 12 fått svåra fuktskador. I bakgrunden syns den gamla brandstationen, som byggs om till en skola. Foto: Märta Lefvert

Ingen hjälp när huset fått fuktskador

Den lilla bostadsrättsföreningen Aprilgatan 12 har fått svåra fuktskador i sitt hus. De uppstod sedan staden grävt upp korsningen Tellusborgsvägen-Aprilgatan. Men att få hjälp är svårt, konstaterar brf-ordföranden Hanne Danielsson.

  • Publicerad 06:40, 19 apr 2021

Vi har inte orsakat det här själva. Ändå riskerar det att bli stora kostnader för vår lilla förening.

Små vattenpölar glänser här och där på golvet inne hos låssmeden på Aprilgatan 12. På väggar och lister flagnar färgen. Känner man med handen är det blött – även på väggar långt inne i lokalen. Så har det varit i månader.

– Låssmeden slog larm i december om att parketten blivit blöt och hoppat upp. Han var tvungen att riva ut den eftersom det blivit mögel, berättar Hanne Danielsson, ordförande i bostadsrättsföreningen Aprilgatan 12, som hyr ut en lokal till låssmeden.

Trottoaren i korsningen Aprilgatan–Tellusborgsvägen grävdes upp i september-oktober, när nya rör och ledningar skulle dras i samband med det stora byggprojektet i och runt den gamla brandstationen.

Hanne Danielsson visar skadorna på väggarna inne i låssmedens lokal. "Nu är vattenschaktet borta men så fort det regnar tränger vatten in. Det är så mättat med fukt", säger hon. Foto: Märta Lefvert

Blev snart vattenfyllt

Schaktet blev snart vattenfyllt och Hanne Danielsson larmade både exploateringskontoret och entreprenören Bäckströms om skadorna.

– Ändå tömde de inte schaktet på vatten förrän i slutet av mars. Det stod vattenfyllt månad efter månad trots att vi berättade om skadorna. Staden påstod först att huset var dåligt dränerat, men det har stått i 100 år utan att det uppstått fuktskador, säger Hanne Danielsson.

Problemet är kvar

Vid Mitt i:s besök har schaktet nyligen fyllts igen med grus och asfaltgrus, som en temporär lösning. Det innebär dock inte att problemet är åtgärdat, påpekar Hanne Danielsson.

– Som du ser fortsätter det att tränga in vatten i lokalen. Vi har haft två besiktningsmän här, som har som sagt att tillflödet måste stoppas och det har vi framfört till Bäckströms. Fuktmätare ger utslag långt upp på väggarna.

Skador. Vägg långt inne i lokalen. Färgen lossnar och på golvet blänker en pöl. Foto: Märta Lefvert

Svårt att bedöma

Brf-styrelsen anser att varken exploateringskontoret eller entreprenören tar sitt ansvar, utan duckat i det längsta. Nu är läget så att brf-styrelsen själv ska komma med ett krav till entreprenörens försäkringsbolag. Någon hjälp med detta får de inte, varken av Bäckströms eller staden.

– Det är otroligt svårt för oss att bedöma vilka krav vi ska ställa och försäkringsbolaget har meddelat att man inte tänker komma hit och titta. Tänk om vi lägger oss för lågt? Det här borde vi få hjälp med, säger Hanne Danielsson och får medhåll av styrelsemedlemmen Mattias Åberg.

– Vi har inte orsakat det här själva. Ändå riskerar det att bli stora kostnader för vår lilla förening om vi inte får rätt ersättning, säger han.

"En fråga för försäkringsbolagen"

Varken projektansvariga vid exploateringskontoret eller hos entreprenören vill svara på frågor i Mitt i.

I stället mejlar kontorets presskommunikatör att det är en försäkringsbolagsfråga att utreda ersättning och hur skadorna uppstått. "Därför har vi bett brf:en kontakta sitt försäkringsbolag så att de kan föra en dialog med vår entreprenörs försäkringsbolag."

Brf:ens försäkringsbolag har dock avslutat ärendet eftersom skadorna inte omfattas av fastighetsförsäkringen. Det har brf:en meddelat sin motpart.

Visa merVisa mindre

Så omvandlas kvarteret

Byggprojektet vid Tellsuborgsvägen innefattar bland annat:

*Bygge av en ny skola i Hägerstens gamla brandstation.

*Två flerbostadshus med totalt cirka 50 lägenheter.

*Förskjutning av Tellusborgsvägen österut, för att göra miljön runt skolan mer trafiksäker och ge cyklister och gående mer utrymme. Korsningen Tellusborgsvägen-Bäckvägen förskjuts söderut.

Källa: Stockholm växer

Visa merVisa mindre