Utanför adressen på måndagsmorgonen. Foto: Kristian Lönner

Ingen gripen för explosionen på Mariatorget

Polisen har hört flera grannar om explosionen i ett flerbostadshus som Svenska Akademien äger. Men ännu har inga spår kommit fram som lett till något gripande.

  • Publicerad 12:00, 20 nov 2018

Det var en stund efter klockan tre, natten till måndag, som någon form av detonation gick av i trappuppgången i en lägenhetsbyggnad på Mariatorget.

Smällen – som enligt uppgifter ska ha skett på tredje våningen – väckte grannar och orsakade materiella skador på dörrar och fönster.

Inga personskador rapporterades.

Inga gripanden gjorda

Polisens nationella bombgrupp var på plats för att säkra teknisk bevisning och under måndagen genomfördes dörrknackning för att samla in eventuella vittnesmål och uppgifter om händelsen.

Något som än så länge varit resultatlöst för polisen.

– Jag har inte stämt av med bombgruppen och har inga detaljer från dörrknackningarna. Men ärendet är fortfarande polisiärt vilket betyder att vi inte har något gripen, säger förundersökningsledaren Ulf Höglund.

Vill inte bekräfta batteridetonation

Efter smällen kom polisuppgifter in till Expressen om att ett bilbatteri med kablar hittats i anslutning till byggnaden.

På bilder från platsen syns även ett batteriliknande föremål ståendes precis utanför lägenhetsporten, med kablar som löper in till porten.

Men polisen vill – dygnet efter händelsen – fortfarande inte bekräfta att batteriet haft med explosionen att göra.

Byggnaden ägs av Svenska Akademien, men det har inte framkommit några uppgifter om att de har någon hotbild mot sig. Inte heller om explosionen varit riktad till någon boende på just den tredje våningen.

Polisens rubricering är på tisdagsförmiddagen fortsatt allmänfarlig ödeläggelse.