Inget jubel bland svenska supportrar i på Friends i sommar. Foto: Mostphotos

Ingen fotbollsfest i Stockholm i sommar – Ryssland får EM ändå

Svenska fotbollsfans som vill se EM-matcher på hemmaplan får vänta. Matcherna spelas i Ryssland trots dopningsskandalen.

  • Publicerad 08:13, 28 nov 2019

Internationella dopningskommittén Wada ska besluta om Ryssland ska portas från alla stora tävlingar efter att det framkommit att dopingtester har manipulerats. Beslut om nationen inte för delta eller arrangera OS och andra tävlingar ska fattas den 9 december.

Detta satte igång spekulationer om att de kommande EM-matcherna nästa sommar som ska spelas i St Petersburg kanske inte skulle genomföras. Då hade det kunnat öppna upp för att matcherna skulle spelas i Stockholm istället. Något som Mitt i rapporterade om.

Det blir Ryssland trots allt

Nu meddelar Wada att oavsett vad som beslutas den 9 december kommer fotbolls-EM att spelas i Ryssland.

”Fotbolls-EM är inte ett större globalt mästerskap. Snarare ett kontinentalt ensportsevenemang. Så EM påverkas inte av denna rekommendation”, bekräftar Wadas talesperson James Fitzgerald till nyhetsbyrån AP.

Detta var Svt först med att rapportera.

– Wada rekommenderar i rapporten att man inte ska tilldelas nya evenemang, men att man kan fullfölja tilldelade evenemang. Med det som utgångspunkt så är det inte aktuellt att flytta evenemanget, skrev Karl-Erik Nilsson, som också är vice ordförande i Uefa, i ett mejl till SVT Sport i går.

Oklart var Sverige spelar

Det innebär att supportrar som vill se Sveriges matcher får resa ut i Europa.

Var Sverige kommer att spela är ännu inte klart. Lottningen av slutspelet av fotbolls-EM sker på lördag den 30 november.