Ingen fälld för skotten i Edsberg

Det blev friande domar när skottlossningarna i Edsberg i fjol togs upp i rätten. Däremot fälls tre personer för den misshandel som enligt åklagaren var upprinnelsen till skotten.

  • Publicerad 08:08, 14 jul 2014

Misshandeln och skottlossningarna inträffade mellan den 15 och 17 maj förra året. Enligt åtalet startade allt med att en tidigare anställd på fritidsgården Ringen i Edsberg attackerades av tre personer.

Tingsrätten ansåg det bevisat att de tre åtalade männen misshandlade den anställde med en planka och dömde dem till fängelse i mellan 1 år och 1 år och 3 månader.

Advokat Christer Söderberg, som försvarade en av männen, är förvånad.

– Helt obegripligt. Som jag ser det finns det ingen bevisning alls för det är inte någon som har sett misshandeln. Vi kommer att överklaga, säger han.

Dagen efter misshandeln sköt någon mot de nu dömda männen. En hämnd utförd av den misshandlade mannen menar åklagaren Robert Näppi – men här menar tingsrätten att bevisen inte håller och friar mannen.

Inte heller skottlossningen mot en lägenhet den 17 maj får något rättsligt efterspel. Åklagaren tvingades lägga ner åtalet när vittnen tog tillbaka sina uppgifter.

Att vittnen ändrat sig och att varken åtalade eller målsäganden sagt sig komma ihåg något av händelserna har präglat rättegången.

Åklagare Robert Näppi har inte gått att nå för en kommentar men har tidigare sagt till tidningen att rättegången blev besvärlig.

– Det gick inte som förväntat eftersom flera personer ändrat sina uppgifter.

Anmälan glömdes bort i sju år

Sollentuna Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kräver att Sollentuna kommun skärper sina rutiner kring Lex Sarah-anmälningar. Detta sedan IVO i slutet på förra året fick in en anmälan skriven 2006. Kommunen svarade sedan IVO att man inte kände till anmälan sedan tidigare.

Hanteringen av Lex Sarah-anmälan visar att det är nödvändigt för kommunen att uppdatera sina rutiner och säkerställa att alla känner till dem.

Det gick inte som förväntat eftersom flera personer ändrat sina uppgifter.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Brunt vatten i södra Sollentuna – felsökning pågår

Nyheter "Inte farligt utan endast missfärgat." Södra delen av Sollentuna har just nu problem med brunt vatten. Felsökning pågår, meddelar Sollentuna Miljö & Energi AB, SEOM.onsdag 21/10 12:44