Rukki Cömlek Foto: Stefan Källstigen

Ingen erfarenhet – gör ändå succé

De fick jobb utan cv, meriter eller referenser. Nu gör de succé som bilförsäljare. – Jag fick en unik möjlighet. Då vill jag ge allt, säger Ismail Kan som utsetts till månadens säljare alla månader han jobbat.

  • Publicerad 15:59, 21 sep 2016

När Riddermark bil i Veddesta skulle rekrytera nya medarbetare i våras bestämde de sig för en annan metod än den vanliga med personligt brev, cv och anställnings­intervjuer, som Mitt i Järfälla tidigare berättat om.

Under hård press med lite mat och minimalt med sömn testades deras driv och uthållighet. En av dem som fick jobb efteråt var Ismail Kan. Han jobbade som däckmontör och hade ingen erfarenhet av bilförsäljning.

I dag beskrivs han som ett av företagets MVP – Most Valuble Player och har utsetts till månadens säljare alla månader i rad som han har jobbat.

– Det här är en dröm som har gått i uppfyllelse för mig och jag får jobba med något som jag verkligen brinner för, säger han.

Att rekrytera folk baserat på deras attityder, inställning och personliga driv i stället för cv och meriter har alltså visat sig vara framgångsrikt för Riddermark.

När det nu är dags att anställa på nytt har företaget valt att fortsätta på den okonventionella vägen. I helgen fick 20 nya bilförsäljaraspiranter visa vad de gick för i företagets stenhårda rekryteringstester.

Fem av dem har erbjudits anställning – och det är kanske inte de typiska bilförsäljarna som visat sig vara bäst. Bland de som gick hela vägen finns både kvinnor och män, någon är i dag bonde, en annan snickare och har aldrig jobbat med försäljning förut.

En annan som inte är en typisk bilförsäljare, men ändå visade sig ha talang för yrket är Rukki Cömlek. Precis som Ismail Kan anställdes hon i våras efter att ha genomgått testet.

– Hela livet ändrades till det bättre efteråt. Jag lärde mig så otroligt mycket under testerna, både nya saker och om mig själv, säger hon.

I dag arbetar Rukki tillsammans med Ismail Kan på Riddermarks nya anläggning på Arlanda.

– Att få jobbet kändes lite som en revansch. I dag levererar vi, trots att vi saknar cv och meriter. Det säger lite om vad andra går miste om.