Meddelad. Domen har fallit om dödsskjutningen i Råcksta förra året. Foto: Mikael Andersson

Ingen döms för mordet på 18-åriga Ndella Jack

Idag, torsdag, meddelade Solna tingsrätt sin dom i fallet där den 18-åriga Ndella Jack sköts ihjäl i en lägenhet i Råcksta. Kammaråklagaren hade yrkat på att en av de åtalade skulle dömas till livstids fängelse, men tingsrätten menar att bevisen inte håller.

  • Publicerad 14:26, 28 maj 2020

Två män, 23 respektive 30 år gamla, åtalades för mord samt försök till mord på den 18-åriga Ndella Jack i Råcksta i augusti förra året. 23-åringen åtalades även för försök till mord i Nacka, där en skottlossning skedde några dagar efter Råckstaskjutningen.

Tre män häktas för inblandning i Råckstaskjutningen

Kammaråklagaren Maria Hävermark yrkade på att 23-åringen skulle dömas till livstids fängelse. Men Solna tingsrätt menar att bevisen inte håller och att det inte går att knyta varken 23-åringen eller 30-åringen till brottsplatsen eller till de vapen som använts.

De menar att åklagaren inte bevisat att 23-åringen avlossat skott i Råcksta, samt att det inte är bevisat vilken flyktbil som använts.

Han frikänns helt från anklagelserna om mord och försök till mord i Råcksta. Däremot döms han till åtta års fängelse för medhjälp till försök till mord i Nacka.

– Tingsrätten har sett allvarligt på gärningen bland annat då automatvapen använts och agerandet framstått som särskilt hänsynslöst. Därför har straffet bestämts till åtta års fängelse, säger rättens ordförande rådmannen Sofia Jungstedt i ett pressmeddelande.

Ska analysera domen

Om kammaråklagaren Maria Hävermark överklagar domen återstår att se.

– Man kan konstatera att tingsrätten inte delar vår bedömning av bevisning. Jag kommer analysera domen i lugn och ro och får se om och vad jag överklagar, säger hon.

Men enligt 23-åringens advokat Ekrem Güngör är man nöjd med domen. Han menar att domen var väntad och att åklagaren inte åberopat flera vittnen som fanns på platsen.

– Vi åberopade dessa vittnen och de talade starkt för att det inte kunde vara min klient med anledning av längd, utseende och hudfärg. Min klient känner en väldig lättnad inför att ha frikänts för det här brutala överfallet mot Ndella Jack. Sedan har han självfallet synpunkter på bedömningen i Nackadelen.

Kommer ni att överklaga domen?

– Vi har inte kommit så långt än, men framförallt är det en lättnad för honom att han frikänns, säger Ekrem Güngör.

Rättegång inledd efter mordet på Ndella Jack

Inget skadestånd

De båda 30-åriga män som åtalades för mord och försök till mord i Råcksta respektive försök till mord i Nacka frikänns helt. Tingsrätten anser att åklagaren inte kunnat bevisa att den 30-åring som åtalades för försök till mord i Nacka var en av skyttarna eller att han ens varit på platsen.

Den 38-åriga man som åtalades för försök till grovt vapenbrott i Nacka frikänns också eftersom man inte kunnat bevisa att han befunnit sig på platsen.

Eftersom ingen har dömts för brott i Råcksta eller för att ha avlossat skott mot lägenheterna i Nacka avslås begäran om skadestånd från Ndella Jacks efterlevande, make och de andra som drabbats.

Dock får taxichauffören som sköts i Nacka ersättning med drygt 180 000 kr för bland annat kränkning och sveda och värk. Maken och de två andra män som suttit i taxibilen har rätt till ersättning för kränkning med 100 000 kr.

Två månader efter mordet: "Hela världen grät när hon försvann"

Andra påföljder

I samband med utredningarna har de tre andra åtalade förutom 23-åringen dömts för andra brott som inte har med de ovanstående händelserna att göra.

En av de 30-åriga männen har dömts för grovt vapenbrott och viss annan brottslighet till fängelse två år.

Den andre 30-årige mannen har dömts för narkotikabrott till fängelse en månad.

Den 38-årige mannen har dömts för bland annat narkotikabrott till villkorlig dom och samhällstjänst.

Visa merVisa mindre