Ingen buss till Stora Skuggan och 4H-gården när linjenätet dras om

Runt 35 påstigande resenärer per dag är för lite. I juni läggs linje 40 ned och Stora Skuggan på Norra Djurgården blir utan bussförbindelse.

  • Publicerad 17:47, 11 mar 2015

Östermalmsnytt har tidigare berättat om de stora förändringar som väntar busslinjenätet på Östermalm och i resten av innerstaden. Efter ett beslut i Stockholms stads trafiknämnd är det, enligt Keolis, i princip klart att de föreslagna förändringarna nu kommer att genomföras.

Den 19 juni, i samband med att man går över till sommartid, dras linjerna om. Då försvinner även linje 40, vilket innebär att det inte längre går någon buss till Stora Skuggan på Norra Djurgården.

Förskolebarn drabbas

På Stora Skuggans 4H-gård oroas man av förändringen.

– Vi befarar att många äldre, funktionsnedsatta och förskolebarn inte längre kommer att kunna besöka oss på samma sätt som tidigare. De grupperna är väldigt beroende av bussen för att kunna ta sig ut hit, så det känns jättetråkigt att linje 40 läggs ned. Det är många som riskerar att inte få komma ut i naturen på grund av detta, säger Annika Jansson, föreståndare på Stora Skuggans 4H-gård.

Få resande på linjen

Mats Westerberg, projektledare för nytt linjenät på Keolis, förklarar nedläggningen med få resenärer.

– Den främsta anledningen till att Stora Skuggan inte längre har busstrafik är det låga resandet på denna del. I medeltal har antalet påstigande resenärer legat på 35 – 40 per dag, säger Mats Westerberg.

När linje 40 slutar gå, hur ska man då ta sig till Stora Skuggan?

– Man kan välja tunnelbanan vid Universitetet eller gå från linje 50:s ändstation vid Lektorstigen.

Vill ha gårdsförsäljning

Men att gå från tunnelbanan eller buss 50 funkar inte riktigt för alla, menar Annika Jansson.

– Med buss 40 är det bara 100 meter att gå till oss, annars tar det mellan 20 och 30 minuter att gå om man gör det i sällskap med små barn.

Stora Skuggans 4H-gård har som mål att bli självförsörjande och slippa vara beroende av bidrag från Östermalms stadsdelsförvaltning. Tanken är att utveckla verksamheten, till exempel genom gårdsförsäljning. Men med minskat antal besökare försvåras det arbetet.

– Vi får nog räkna med lite färre studiebesök, vilket kan vara negativt för vår ekonomi, säger Annika Jansson.

Annika Jansson fortsätter:

– Vi har precis byggt klart vårt stall för islandshästarna som har plats för sju hästar som ska hyras ut till turridning. Stallet ska invigas officiellt under 2015, men vi har inget exakt datum ännu.

Beslutet står fast

Men enligt Mats Westerberg kommer linje 40 att läggas ned.

– Vi tar givetvis till oss av synpunkterna, men i dagsläget är det inte aktuellt att ändra på linjesträckningen. Tyvärr kommer kollektivtrafiken inte att passa allas behov eller önskemål.

Mer läsning om Stora Skuggans 4H-gård

I december berättade vi att Stora Skuggans 4H-gård får 100 000 kronor mer i föreningsbidrag, och att pengarna ska användas till nya djur samt att göra gården självförsörjande.

Här kan du läsa mer om Skuggans 4H-gård och pengarna.

Här kan du läsa mer om vad pengarna ska användas till.

Här kan du läsa om beslutet som gav gården mer pengar.

Visa merVisa mindre

Mer läsning om Östermalms nya busslinjer

Östermalmsnytt har också berättat om det nya busslinjenätet vid flera tillfällen.

Här kan du läsa om nedräkningen för de nya linjerna, som väntas börja rulla den 19 juni.

Här kan du läsa mer om förändringarna.

Och här kan du läsa om alla förändringar på Östermalm.

Visa merVisa mindre