Caroline Ahlf och Fredrik Andersson badar varje morgon i mälaren, det kalla vattnet är bra för hälsan tycker dom. Foto: Mikael Andersson

Ingen bräcker Caroline och Fredrik när det gäller att palla kyla

Morgonrutinerna för Fredrik Andersson och Caroline Ahlf är lite annorlunda.

  • Publicerad 15:59, 9 dec 2015

– Jag hinner inte få någon ångest utan går bara i och vet att jag kommer att må så otroligt bra efteråt, säger Fredrik Andersson som badar nästan varje morgon i Riddarfjärden och har gjort det sedan i april.

Han och flickvännen Caroline Ahlf tar av sig träningskläderna. I vattnet är det 5 grader, och har sjunkit 0,2 grader sedan dagen innan. De kliver i och sätter sig på varsin sten i nästan tre minuter.

– I går var det otroligt skönt när det var sol och vindstilla, i dag är det lite kallare i luften. Men i vattnet blir det nästan inte kallare än så här. Det kan sjunka till 3, 4 grader, säger han.

"Börjar bli varmt"

En dagisgrupp stannar vid strandkanten och tittar. Någon som går förbi tar en bild.

– Nu är det så här att kroppen börjar känna att det börjar bli varmt, säger Fredrik från stenen.

Han är före detta ishockeyspelare som spelat i division 1 fram till han var 26 år. Nu, tio år senare idrottar han flera dagar i veckan och är vegetarian. Caroline har varit professionell dansare till bara några år sedan men jobbar med ekonomi. Båda har alltid varit intresserade av kropp och hälsa och menar att kallbad har en positiv påverkan på immunförsvaret och förebygger sjukdomar rent av. De följer 16-8 dieten som handlar om att ta till vara kroppens energier och börjar morgonen med att fasta. Efter badet ska de hem och dricka varmt te.

Hela morongdopp-rutinen började på Gräsö i början på året när Fredrik hopade i och ville känna hur kallt det var. Det gav mersmak. Närheten till vattnet vid Norr Mälarstrand gjorde att de kunde fortsätta bada som de gjorde på landet.

Fryser inte

När de kommer upp och sveper in sig i kläderna är de alldeles röda på kroppen. Fredrik står med bara fötter i gruset, men fryser fortfarande inte.

En morgon var det en man som stannade och tittade på Fredrik när han satt i vattnet.

– Han hade en vagn som han drog och jag förstod att han var hemlös och han sa till mig att han också badade för att tvätta sig och hur skönt det var. Det var fint att dela den upplevelsen på något sätt, säger Fredrik.

– Det är en skitbra start på morgonen. Att ta ett kalldopp är någonting som jag rekommenderar alla. Antingen bada eller duscha kallt tre minuter. Det är gratis liksom, säger Fredrik.

De här galningarna hittade vi i Riddarfjärden...

Posted by Vårt Kungsholmen on den 9 december 2015