Gärdet är ett av de hittills outnyttjade grönområdena. Foto: Mostphotos

Ingen bonde intresserad av Gärdets gratisgräs

Trots stadens gratiserbjudande i torkan – intresset bland djurägare och lantbrukare för gräset på Gärdet är lågt. Ingen har nappat på erbjudandet.

 • Publicerad 11:19, 17 jul 2018

Bristen på regn under den varma sommaren har lett till spannmål som torkar bort. Det i sin tur har lett till köttbönder som befarar nödslakt och hotad hästnäring.

För fem dagar sedan erbjöd Stockholm stad därför bönderna att klippa gräs på några av stadens grönområden vid Östermalm, Årsta, Rågsved, Älvsjö och Skarpnäck.

Först till kvarn skulle få klippa gräset och använda det som foder. Och den möjligheten finns fortfarande. Inte en enda bonde har nämligen hört av sig när det gäller att ta del av gräset på något av områdena.

– Jag har inte fått någon förfrågning alls faktiskt och när jag pratade med Tomas Dybeck, som är den andra kontaktpersonen för Flaten vid Skarpnäck, tidigare i dag så hade han inte fått det heller, säger Hanna Jakhammer, avdelningschef vid Skarpnäcks stadsdelsförvaltning, under måndag eftermiddag.

”Inte ens hört av sig för att få veta mer om grönytorna”

Jakhammer spekulerar vidare i att det kanske kan bero på att bönderna har hört av sig till kontaktpersonerna för de större grönområdena först. Men även Pierre Persson, enhetschef vid Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, har haft det lugnt.

– Det är ingen som har hört av sig. Antingen så finns det väl tillräckligt med hö till våra bönder i Storstockholm eller så tycker de att det är svårt att komma åt på ställena som vi erbjuder. Men ingen har ens hört av sig för att få veta mer om hur ytorna ser ut, säger han.

Det är inte bara söderorts gräs som är orört trots tillåtelsen att klippa det gratis för att använda som foder. Även Kaknäs ängar vid Östermalm finns det fortfarande möjlighet att utnyttja.

– Jag har inte hört någonting alls. Antingen har inte informationen nått ut eller så finns det inget intresse, säger Magnus Björkman, parkingenjör vid Norrmalms stadsdelsförvaltning.

Martin Magnusson är kommungruppsordförande hos Lantbrukarnas Riksförbund i Stockholm.

Han har flera teorier till varför bönderna inte har kastat sig över telefonen och sedan upp på traktorn för att samla foder under den svåra tiden.

– Jag personligen hade inte hört talas om möjligheten innan du ringde, och om staden inte har kontaktat de som skulle kunna utnyttja erbjudandet direkt så kan det vara anledningen – att de inte vet om att chansen finns.

Flera faktorer kan ligga bakom ointresset

Men det är inte bara eventuellt bristande kommunikation som spelar roll. Det finns andra parametrar som gör att just grönytorna som erbjuds kanske inte är så attraktiva för bönderna.

– De som bor på körbart avstånd med traktor borde kunna vara intresserade. Men det måste finnas någon faktiskt skörd att ta hand om vilket det kanske inte gör på de här områdena som kan ha klippts tidigare i sommar, säger Magnusson och radar upp ytterligare potentiella anledningar till ointresse.

– Som bonde är man rädd för att det ska vara mycket föroreningar på marker man inte är van vid och som inte har varit åker tidigare. På sådana ställen kan även aluminiumburkar ligga slängda på marken, och när de finhackas så skär de upp magen på djuret med en lång och plågsam död som följd.

Martin Magnusson hade själv en gård på Tyresö fram till för några år sedan men i dag är han inte längre aktiv lantbrukare. Och han avundas inte de som fortfarande är det i dagens läge.

– Det är verkligen extremt och de letar med ljus och lykta efter möjligheter. Men man måste vara säker på att få med sig en hel del foder för att det ska vara värt det. Det kostar rätt mycket att bara sätta igång maskinerna som behövs.

Fakta

Tillgängliga grönområden och kontaktuppgifter

 • Kaknäs ängar, Östermalm.
  Kontakt: Magnus Björkman, parkingenjör, Norrmalms stadsdelsförvaltning.
  Telefon: 076-12 09 149. E-post: magnus.bjorkman@stockholm.se
 • Flaten, Skarpnäck.
  Kontakt: Hanna Jakhammer, avdelningschef vid Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.
  Telefon: 076-12 15 012. E-post: hanna.jakhammer@stockholm.se
  Kontakt: Tomas Dybeck, lokalintendent vid Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.
  Telefon: 08- 508 150 80
 • Snösätra, Årstafältet  och grönområde intill Älvsjömässan.
  Kontakt: Pierre Persson, enhetschef vid Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning.
  Telefon: 08-508 14 585 /076-1214585. E-post: pierre.persson@stockholm.se
Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre