Bra att avancerad sjukvård i hemmet kan erbjudas fler, tycker regionrådet Anna Starbrink (L). Foto: Arkivbild

Ingen barnakut på Danderyd – och fler barn som vårdas i hemmet

Det finns inte underlag för en ny barnakut på Danderyds sjukhus. Inte heller för att enbart ha högspecialiserad barnsjukvård på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Däremot ska fler svårt sjuka barn kunna få vård i hemmet. Detta enligt en ny strategi för regionens barnsjukvård.

  • Publicerad 16:25, 20 sep 2019

Barnsjukvården på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Nya Karolinska i Solna skulle renodlas, och enbart bedriva högspecialiserad barnsjukvård och barnakut.

Men en utredning visar att patientunderlaget skulle bli för litet, och därmed inte kostnadseffektivt. Sjukhuset får fortsätta som nu och även bedriva vanlig barnakut och specialistvård för sjuka barn.

Skulle ta över patienter

Därmed minskar behovet av en ny barnklinik med akut och vårdavdelningar på Danderyds sjukhus, som annars var tanken. Danderyd skulle ta hand om de patienter som inte längre ”platsade” på NKS, men de planerna avskrivs alltså.

Det enligt den nya struktur för barnsjukvård som ska beslutas i hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdag.

Fler vårdas hemma

Då föreslås även att Sjukhusansluten avancerad vård i hemmet, SABH, utökas. Sedan 1998 kan svårt sjuka barn få vård i hemmet. Det kan vara barn med cancer, infektioner, barn som är för tidigt födda, eller barn som är döende.

I nuläget vårdas årligen 350-400 barn i hemmet. Nu skjuts tio miljoner kronor till så att fler barn ska kunna få sådan vård. Fördelarna med att vårdas i hemmet är många, enligt hälso- och sjukvårdsförvaltningen: barnet får vara med sin familj i vardagen, det är mindre risk för infektioner, och det frigör vårdplatser.

– Det är något som jag tror uppskattas, och jag är glad att det nu kommer att kunna erbjudas till fler, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

Fakta

Här får barn vård

Öppen vård (utanför sjukhusen):

Vårdcentralen – ska vara förstahandsvalet

Närakuten – akut vårdbehov men där akutsjukhusets kompetens och resurser inte krävs

Bumm, Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning – för kroniska sjukdomar, till exempel allergi, astma, eller när barn har ont i magen eller urinvägsproblem

Sluten vård (på sjukhus):

Astrid LIndgrens barnsjukhus i Solna och Huddinge

Sachsska barnsjukhuset vid Södersjukhuset

Källa: Region Stockholm
Visa merVisa mindre