Ingen avhysning av tältprotesten på måndagen

Flera personer protesterar i Solna mot att kommunen inte kan hjälpa dem med bostäder. På måndagen var de sagt att de skulle bort, men polisen har inte haft möjlighet att genomföra avhysningen.

  • Publicerad 17:00, 5 nov 2018

Protesten har skett genom att gruppen tältar, vilket inte är tillåtet då det råder campingförbud i kommunen. Under måndagen skrev Svt Stockholm att gruppen därför var tvingad att flytta på sig.

Men på måndagkvällen var tälten fortfarande kvar i Solna.

– Avhysningen har inte gjorts i dag. Solna kommun har skickat in en avhysningsbegäran som våra jurister håller på att bearbeta nu, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

När kommer det istället att göras?

– Läget måste vara taktiskt rätt och vi måste ha resurserna på plats för att genomföra en sån här åtgärd och planera det på ett bra sätt. Men troligtvis sker det under de närmsta dagarna.

Redan i helgen var en polispatrull på plats och informerade om läget. Men enligt senaste informationen till polisen har gruppen inte flyttat på sig självmant.

För två år sedan var personerna nyanlända i Sverige och deras tillfälliga bostadskontrakt med kommun har nu gått ut.

– Det har gjorts väldigt tydligt från Solna stads sida redan från början att det här är tillfälliga tvåårskontrakt. Efter de två åren förväntas de fixa egen bostad, säger Rasmus Sandsten, pressansvarig på Solna stad, till Svt Stockholm.