Äppelfabrik. Malin Skjernov driver Värmdö musteri ihop med sin man Nikolaj. Foto: Sacharias Källdén

Ingarös äppelfabrik växer

Provsmakningar, större butik och ett kafé inomhus. Värmdö musteri håller på att utöka verksamheten och hoppas kunna locka ännu fler besökare.

  • Publicerad 09:05, 30 mar 2021

Lokala äppelfabriken Värmdö musteri ute på Ingarö håller på att expandera, ganska kraftigt. I slutet av februari köpte de loss sina lokaler som de hyrt av Säby gård, plus 1200 kvadratmeter till. Även mark runt gården där de har sina äppelträd ingick i köpet.

Dubbelt så stort

Det innebär att de går från 1000 till 2200 kvadratmeter lokalyta och det gör stor skillnad för företaget, berättar Malin Skjernov, som driver Värmdö musteri ihop med sin familj. De nya ytorna ska användas för att skapa ett kafé inomhus, en större butik och på sikt en plats för publika event med provsmakningar.

– Det känns jätteroligt och jättespännande och lite nervöst, säger hon.

Hittills har de bara haft fikabord utomhus.

– Det är ju inte alltid fint väder så de känns bra att kunna erbjuda fikaplatser även inomhus framöver, säger Malin.

Angående idén att bjuda in till evenemang av olika slag med fokus på äpplen säger hon att många hör av sig och vill se hur de gör, och provsmaka produkterna.

– Därför vill vi satsa mer på att bli ett besöksmål med den här typen av aktiviteter, tillägger.

Nya kaféet först ut

De nya lokalerna ligger ovanpå deras nuvarande verksamhet, tillägger hon. Planen är också att så småningom göra plats för mer mathantverk av olika slag, eget och andras.

Familjen Skjernov driver i dag musteri och bränneri, och för drygt två år sedan köpte de in sig i Värmdö bryggeri. Stefan Slätt, grundare av bryggeriet, är fortfarande kvar som vd och äger 25 procent, medan Värmdö musteri numera äger resten.

– Vi bor ju vägg i vägg och arbetar helt integrerat. Samarbetet har gett båda företagen många synergier och möjlighet att utveckla nya arbetssätt, och nya produkter. Det är väldigt roligt, säger Malin.

Planen är att dra igång det nya inomhuskaféet i slutet av april.

– Vi har stor tro på intresset för vårt koncept så vi planerar för fullt nu hur och när expansionen ska genomföras. Det kommer att ske ett steg i taget.

Titta in i Värmdös värld av äpplen

Växer. Det nya inomhuskaféet kommer att öppna på övervåningen är planen. Foto: Sacharias Källdén

Populärt. Folk från hela Nacka-Värmdö åker till Värmdö musteri och lämnar sina egna äpplen, som de sedan köper tillbaka i form av must. Foto: Sacharias Källdén

Värmdö musteri

Startades 2008 av Ingaröborna Malin och Nikolaj Skjernov. Idag mustas 1000 ton äpplen per år. Musten säljs till cirka 300 återförsäljare runt om i Stockholm, butiker och restauranger, de har också egen butik och café på gården.

2012 startade de även Värmdö bränneri med bland annat egen calvados som säljs på Systembolaget och 2019 köpte de in sig i Värmdö bryggeri, där de nu äger 75 procent.

Kolla varmdomusteri.se för adress och tider om du vill lämna in dina egna äpplen för mustning.

Visa merVisa mindre