Häromsistens inventerade landets länsstyrelser boendeplatser som Migrationsverket skulle kunna använda för att ordna tak över huvudet åt människor som flytt från Ukraina.

Resultatet blev totalt 74 000 boendeplatser i Sverige – 72 av dem i Upplands Väsby. Boendeplatserna var fördelade på två adresser, dels på Optimusvägen i det gamla Marieborgboendet, dels i Smedbyhof.

Migrationsverket meddelade

Men nu har Migrationsverket alltså meddelat att Väsbys platser inte behövs. Inte heller de 438 platser som Sollentuna skakat fram behöver tas i anspråk.

Kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) kommenterar läget så här:

– Vi har arbetat intensivt för att iordningsställa platser för tillfälligt boende för flyktingar från Ukraina, vilket Migrationsverket sedan tidigare efterfrågade av oss. I slutet av veckan innan de skulle komma så fick vi besked att myndigheten inte har behov av att aktivera boendet.

Hur känns det att platserna inte behövs?

– Det här känns så klart lite snöpligt när vi nu jobbat så hårt för att ställa upp. Men dels finns platserna nu redo om det skulle bli behov av mer långsiktigt boende längre fram, dels är det ett styrkebesked på hur den kommunala organisationen levererar i pressade situationer. Det är något som vi ska vara stolta över.

Han är ändå tacksam över alla som ställt upp i det läge vi befinner oss i.

– Det kan sägas mycket om den situation som vi står i och inför just nu, men om det är någon övrig kommentar så är det ett tack till allt det fina arbete som goda krafter i den kommunala organisationen och som privatpersoner och civilsamhälle visar i allt detta. Det visar på det hela samhällets styrka i att fungera i svåra situationer, säger Oskar Weinmar.