Sprängladdningen var placerad vid porten in till ett bergrum. Foto: Anna Z Ek

Inga svar efter mystiskt sprängdåd

Polisen har ännu inga konkreta spår efter den eller de som lät detonera en sprängladdning på elnätbolaget Ellevios område i Spånga igår morse. – Vi har inte mycket att gå på, säger polisens förundersökningsledare Anders Hägglund.

  • Publicerad 16:37, 8 jan 2019

Det var vid 4.30-tiden på måndagsmorgonen som explosionen ägde rum i anslutning till en ställverksanläggning inne på ett område vid Kopparbacken som är klassat som skyddsobjekt.

Laddningen hade placerats vid en port som leder in i ett bergrum. Den kraftiga explosionen väckte boende i närområdet och orsakade materiella skador, men inga människor kom till skada.

Ingen hotbild

Polisen har nu avslutat sin tekniska undersökning av platsen och tagit hand om en del föremål som ska undersökas närmare.

– Det är där vi står nu. Vi har egentligen inga uppslag för tillfället, säger Anders Hägglund.

Någon känd hotbild mot anläggningen eller Ellevio känner inte polisen till och utredarna tycks luta åt att sprängningen är en form av vandalism eller ofog snarare än ett angrepp riktat mot skyddsobjektet. 

Ett par veckor före jul inträffade en annan explosion vid en kyrka i Spånga, men polisen gör i nuläget inga direkt kopplingar mellan händelserna.

Ser över säkerheten

Eftersom anläggningen är klassad som skyddsobjekt vill Ellevios presschef Jonatan Björck inte gå in närmare på skadornas omfattning inte heller på vad som finns inne i bergrummet bakom porten som utsattes för sprängladdningen.

– Men hela anläggningen är ett ställverk i elnätet och det innehåller en massa utrustning som är viktig för strömförsörjningen. Vad jag kan säga är att händelsen inte haft någon som helst påverkan på eldistributionen.

Ellevio gör nu sin egen utredning av händelsen för att se om några rutiner behöver ändras eller om säkerheten måste förstärkas.