Ungefär en fjärdedel av personalen inom grundskolan var sjukanmälda förra veckan. Foto: Mostphotos

Inga stängda skolor i Tyresö trots hög sjukfrånvaro

Trots hög sjukfrånvaro har Tyresö inte behövt stänga förskolor eller skolor. – Hjälpsamheten har varit enorm, säger Elisabet Schultz, förvaltningschef.

  • Publicerad 20:08, 31 mar 2020

Hur mår Tyresö? Snart tre veckor efter att den första personen i Stockholm dog av coronasmitta påverkar utbrottet oss alla. Nu försöker vi på Mitt i ta tempen på hur drabbade vi är.

I coronapandemins spår har sjukfrånvaron ökat bland förskolebarn och elever i Tyresö liksom för personalen.

Första veckan var frånvaron ungefär lika hög bland pedagoger och barn och elever, berättar Elisabet Schultz, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

– Men förra veckan ökade antalet elever, men personalen var fortfarande frånvarande vilket gjorde det tuffare att hålla alla verksamheter igång.

Elisabet Schultz. Foto: Tyresö kommun

Ungefär en fjärdedel av personalen inom grundskolan var då sjukanmälda, enligt henne.

– Vissa hade upp till 50 procent sjukfrånvaro. Men vi har löst det. Inga förskolor eller skolor har behövt stängas, säger Elisabet till Mitt i Tyresö på måndagen.

Tyresö skickar hem 400 gymnasieelever

Ingen jämförbar kris

Hon tycker inte att den här krisen går att jämföra med någon tidigare.

– Nu slås alla ut samtidigt. Jag tycker att hjälpsamheten har varit enorm. När det har behövts har personal tillfälligt stöttat andra förskolor och skolor än sina egna.

Personal har tillfälligt stöttat andra förskolor och skolor än sina egna

Mitt i Tyresö ber henne skatta hur hennes organisation mår i en skala på 1 till 10 där 1 är normalläge och 10 exceptionellt tufft.

– Jag skulle säga att vi ligger på en 6:a. Vissa skolor och förskolor med hög sjukfrånvaro har legat högre kortare perioder, men inte organisationen som helhet.

Hur mår Tyresö? Inte längre bara en artighetsfras