TOMT. Under åtta veckor i sommar stannar inga regionaltåg vid Centralen. Foto: Mostphotos/Jan-Erik Kaiser

Inga södergående tåg till Centralen – på hela sommaren

För dig som ska resa från Stockholm med tåg vidare söderut i landet är det under sommaren inte Centralstation som gäller. Här stängs nämligen all regionaltågtrafik av, när staden nu drar igång upprustningen av den så kallade Getingmidjan.

  • Publicerad 19:47, 8 apr 2018

Som StockholmDirekt tidigare berättat ska järnvägen mellan Centralstationen och Södra station, en av Sveriges mest trafikerade järnvägssträckor, bytas ut. Detta för att höja standarden på sträckan, den så kallade Getingmidjan, där fjärr- och regionaltåg möts vid Södra station, för att få bättre flyt och mindre trafikstörningar i framtiden.

Sedan Citybanan öppnade i fjol har hälften av tågtrafiken flyttats ned dit. Det underlättar inför upprustningen av Getingmidjan, som drar igång i sommar.

Från och med klockan 22.00 den 25 juni till och med 19 augusti klockan 05.00 kommer inga tåg kunna passera mellan Stockholm Central och Södra station. Tågen till och från södra Sverige kommer istället avgå från och ankomma till Södra station och Flemingsbergs station.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Samma procedur kommer även gälla under åtta veckor somrarna 2019 och 2020, innan arbetet beräknas vara klart.

Under avstängningsperioden är det SL:s pendeltåg som gäller för att ta sig till och från Södra station och Flemingsberg från centrala Stockholm.

Tåg som går västerut eller norrut går som vanligt, hälsar Trafikverket.

Getingmidjan...

...mellan Stockholm Central och Stockholm Södra är en av de mest trafikerade sträckorna i hela landet, eftersom i stort sett alla tåg till och från södra Sverige passerar här.

...anläggningen är till stora delar från 1950-talet och i stort behov av upprustning.

...sträckan har två spår och är två km lång.

...upprustningen kostar 3,2 miljarder kronor och beräknas klar sommaren 2020.

Visa merVisa mindre