Under onsdagen ska kommunen sätta upp skyltar runt Gömmaren. Foto: Anna Z Ek/Huddinge kommun

Inga skyltar på plats – trots eldningsförbud

Kommunen kritiseras för bristande information om eldningsförbudet. Naturvårdsenheten svarar att skyltar nu ska sättas upp runt Gömmaren – som är det mest utsatta området.

  • Publicerad 10:46, 18 jul 2018

Trots eldningsförbud får Huddinge kommun anmälningar om folk som eldar i naturen. Kommunen har gått ut med information om förbudet på sin hemsida, men någon skyltning om förbudet vid badplatser och naturreservat finns inte.

Något som gör Marica Lindblad, Miljöpartiets oppositionsråd, upprörd.

– Jag är helt bestört måste jag säga, över att kommunen inte agerat och satt upp skyltar, med tanke på situationen som råder.

Enligt henne gör avsaknaden av skyltning att eldningsförbudet går många förbi.

– Det är väldigt otrevligt och det kan få förödande konsekvenser. Det hade räckt med att sätta upp lappar på informationstavlor, säger Marica Lindblad.

Ska sätta upp skyltar i dag

Kommunens naturvårdsenhet förklarar att förbudslappar till att börja med ska sättas upp vid Gömmaren, som är den mest utsatta platsen.

– Där har vi fått många anmälningar eldning och naturvårdarna kommer därför att åka ut på onsdagen och sätta upp skyltar om eldningsförbud runt sjön, Anna Avilov, naturvårdschef vid Huddinge kommun.

Naturvårdsenheten kommer att sätta upp lappar om förbudet runt Gömmaren under onsdagen.

Naturvårdsenheten är inte fullbemannad den här tiden på året och har därför bestämt sig för att inte skylta vid alla badplatser och naturreservat.

– För det första är det väldigt många platser och det skulle ta flera dagar att åka runt. För det andra har det varit otroligt tydlig information på vår hemsida, men även på radio och tv, om att det är eldningsförbud, säger Anna Avilov.

Skyltning om eldningsförbud kommer även att göras vid Paradisets naturreservat och Drevviken de närmsta dagarna och ytterligare några platser kan bli aktuella framöver.

– På de platser där vi fått anmälningar om eldning kommer vi att sätta upp skyltar. Vi bevakar situationen och har tillsyn på de olika platserna i kommunen. Naturvårdare åker ut varje vecka, vi har även fått hjälp av p-vakter som kollat lite extra. Vi hjälps åt när det är så få som jobbar. Sedan får vi faktiskt lita på att samhällsinformationen når ut, säger Anna Avilov.