Borta. Sjövillan byggdes under senare delen av 1800-talet i schweizerstil. Nu har den brunnit ned. Foto: Kristina Alinei

Inga planer efter brand i Sjövillan

Sjövillan intill Ljunglöfska slottet har brunnit ned till grunden. Men staden har inga planer på att bygga upp den igen.

  • Publicerad 17:23, 16 feb 2021

Precis färdigställt en omfattande kulturhistorisk inventering.

Natten till den 8 februari larmades räddningstjänsten till Blackebergsbacken. Flera vittnen hade ringt och berättat att det brann i Sjövillan, trähuset intill Ljunglöfska slottet.

Själva slottet klarade sig utan skador, men villan inte gick att rädda, och fick brinna ned till grunden.

I dagsläget är brandorsaken oklar, men händelsen är rubricerad som mordbrand och en polisutredning pågår.

Sjövillan, som var den äldsta kvarvarande villan av gamla Blackebergs gård, ägs av fastighetskontoret. Sedan 2017 har den stått tom i väntan på en ny detaljplan. Innan dess användes byggnaden av Västerorts aktivitetscenter som kafé och försäljningslokal.

– Vi hade precis färdigställt en omfattande kulturhistorisk inventering av byggnaden. Vår plan var att den skulle ha fastighetsbildats och säljas, berättar Linda Laine, kommunikationschef på fastighetskontoret.

Nu ska ett försäkringsbolag göra en utredning över skadorna av villan.

Vad har ni för planer för platsen?

– Vi har inga planer på att bygga något nytt på platsen idag, säger Linda Laine.

Sjövillan

År 1861 köpte Knut Ljunglöf, även kallad snuskungen, Blackebergs gård. Där lät han uppföra Sjövillan, tillsammans med stall, arbetarbostad, kvarn och såg. Efter några år ville han ha något ståtligare, och byggde därför Ljunglöfska slottet år 1893.

Bland annat har Sjövillan använts av Knut Ljunglöfs styvdotter Elsa Wennerholm med familj. Så småningom kom byggnaden att bland annat vara bostad för anställda på Frimurarbarnhuset intill.

Visa merVisa mindre