Inte tillräckligt stökigt. KD:s Erik Slottner vill ha vakter i Hornsbergs. Det vill inte polisen. Foto: Linda Gren/Sacharias Källdén

Inga ordningsvakter vid Hornsberg i år

Polisen säger blankt nej: det blir inga ordningsvakter vid Hornsbergs strand i år. "Jag är mycket besviken, helt oförståeligt", säger KD:s trygghetsborgarråd Erik Slottner.

  • Publicerad 12:41, 1 jul 2019

Narkotika, trafikbrott, stölder, hot, våld, skadegörelse, ofredande, nedskräpning. Staden beskriver Hornsbergs strand på Kungsholmen som ett otryggt och otrevligt område.

Därför: stadsledningskontoret vill att ordningsvakter ska patrullera längs gatan, som under sommarmånaderna förvandlas till Stockholms mest populära stadsplaya, med tusentals semesterfirare varje dag.

Men nu i år har rättsavdelningen på Polismyndigheten gett avslag på ansökan om att låta ordningsvakter patrullera längs vattnet. Efter att ha konsulterat den lokala polisen – som tycker att snacket om stök är överdrivet – och gått igenom statistik för brott och ordningsstörningar, så ser man inget behov för ordningsvakter vid Hornsbergs strand.

Grannar går samman mot stöket i Hornsberg

Vidare skriver man att de problem som staden beskriver i sin ansökan är en fråga för polis eller parkeringsvakter, inte för ordningsvakter, som bara ska ta tand om ordningsstörningar.

"För mig helt oförståeligt"

Polisens avslag gör trygghetsborgarrådet och kristdemokraten Erik Slottner "mycket besviken". Han bor själv vid Hornsbergs strand och säger att det "förekommer omfattande ordningsstörningar" under hela sommaren.

– Boende, Kungsholmens stadsdelsförvaltning och polisen beskriver platsen som otrygg och problematisk. Att Polisens rättsavdelning inte förstår värdet av ordningsvakternas närvaro är för mig helt oförståeligt, säger Slottner.

Enligt honom gör staden bedömningen att det redan varit mycket problem på platsen och att inget pekar på att ordningsstörningarna blir färre i år än 2018. Förra året fick man okej på sin ansökan och ordningsvakter fanns på plats mot slutet av augusti. Men så blir det alltså inte nu.

Staden tittar nu på möjligheterna att överklaga Polismyndighetens beslut.

Lokala politiker kräver farthinder i Hornsberg