Inga nya konstaterade ehec-fall i Stockholm

Under tisdagen informerade Folkhälsomyndigheten om att det stora och pågående ehec-utbrottet växt med ytterligare ett 30-tal bekräftade fall. Men Per Follin, smittskyddsläkare vid Stockholms Läns Landsting, känner inte till att något nytt fall konstaterats i Stockholms län.

  • Publicerad 18:07, 21 aug 2018

– Jag känner inte till att vi i Stockholm skulle ha fått fler fall än de två konstaterade fall vi hade fått efter att jag pratat med er i torsdags, säger Per Follin till Mitt i på tisdagseftermiddagen.

Alla misstänkta fall typas, och därefter väntas mer information från Folkhälsomyndigheten.

 Vad gäller Stockholm känner jag som sagt bara till de två fallen som kom i torsdags

Per Follin, smittskyddsläkare Stockholms läns landsting

– Folkhälsomyndigheten har sagt att de kommer lägga ut någon nyhet när det är gjort, men vad gäller Stockholm känner jag som sagt bara till de två fallen som kom i torsdags, säger Per Follin.

Christer Janson vid Folkhälsomyndighetens presstjänst är förtegen på tisdagen när Mitt i frågar om eventuella nya fall i Stockholm.

– Det är ju mest Uppsala och Västra Götalands län som är drabbade. Det kommer fall hela tiden, men vi har bestämt att vi inte går ut mer med specifika län när detta rör hela landet och det är så väldigt få fall. Vi har ingen ytterligare information att ge, säger han.

En gång i veckan uppdaterar Folkhälsomyndigheten sin ”utbrottsruta” till höger på sin startsida, dit folk är hänvisade för att få löpande information om utbrottet.

80 bekräftade fall

– Om det inte händer något stort, då går vi ut tidigare, säger Christer Janson.

Sammanlagt finns nu omkring 80 bekräftade fall och runt 50 misstänkta fall i landet.