Mariedalshuset vid Karlbergskanalen ska göras om till bostäder och lokaler - men arbetet står stilla i väntan på planläggningen av Stadshagen. Foto: Andreas Enbuske

Inga nya bostäder eller kafé i Mariedalshuset – arbetet står stilla

Inget arbete med nya bostäder eller publika lokaler. Inget sommarkafé. Mariedalshuset kommer fortsätta att eka tomt även i framtiden. Orsak? Byggplanerna på Stadshagen drar ut på tiden.

  • Publicerad 15:37, 11 maj 2015

Det är lite olyckligt att det hamnade till så i tiden att det måste stå tomt.

Som Vårt Kungsholmen tidigare har skrivit planerar kommunala förvaltaren Stadsholmen att göra om övervåningen av Mariedalshuset vid Karlbergskanalen till två lägenheter och bottenvåningen till lokaler för ”publik verksamhet”. Även det mindre huset ska bli någon typ av lokal sedan Mariedalslänkarna även flyttat från det huset.

LÄS MER: "Anrikt 1700-tals blir till bostäder i Mariedal"

Från början hoppas Stadsholmen att renoveringen skulle vara klar i slutet av 2014. Men huset står fortfarande tomt. - och nu står arbetet still. Anledningen är att huset ingår i byggplanerna för hela Stadshagen som har dragit ut på tiden. Tills det arbetet har kommit länge kommer Stadsholmen inte göra något åt Mariedalshuset.

Så det kommer fortsätta stå tomt ett ganska bra tag framöver?

– Precis, tills vidare i alla fall. Det är lite olyckligt att det hamnade till så i tiden att det måste stå tomt. Det är inte bra att hus står tomma men vi kan inte bygga om i huset innan planläggningen är klar. Vi får se hur långt det drar ut på tiden, säger Christina Lillieborg, förvaltningschef på Stadsholmen.

Inget sommarkafé

LÄS MER: "Mariedal kan bli nya Rosendal"

När Länkarna hyrde Mariedal drevs det tidigare ett sommarkafé i trädgården. Men förra året blev det inget då föreningen flyttade från platsen och även i år kommer gräsmattan och minigolfbanan stå tomma. Stadsholmen ska bland annat borra för bergvärme i trädgården.

– Vi har beslutat att inte ha något sådant i år av olika anledningar. Drar det här ut på tiden så får vi fundera hur vi ska göra men det är inte helt enkelt att anordna såna tillfälliga kaféer, säger Christina Lillieborg.