Välkänd byggnad. Den gamla porslinsfabriken med sitt sågtandade tak är det första som möter besökaren i Gustavsbergs hamn. Foto: Eva Tonström

Inga nya besked om kulturhuset

Beslut om det planerade kulturhuset i hamnen dröjer. Nu förbereds en försäljning av byggnaden där kulturhuset ska ligga – för att kunna hyra delar av det.

  • Publicerad 10:03, 4 dec 2020

Ambitionen att skapa ett kultur- och upplevelsecenter åt Värmdöborna i Gustavsbergs hamn har blivit en seg historia. Idén kläcktes redan 2012 av dåvarande politiska styre och huset man ville använda var den gamla hushållsporslinsfabriken, med sitt välkända sågtandade tak, mitt i hamnen. 

Första idén var att hela mässhallen i huset skulle bli kulturcenter – totalt 9000 kvadratmeter - men det har bantats ner nu till cirka halva ytan.

Orsaken: Det visade sig bli alldeles för dyrt för kommunen att renovera byggnaden, och driva verksamhet på en så stor yta. Därför tänker man lösa det genom att först sälja hela huset och sedan hyra tillbaka delar av det, cirka 2000-4000 kvadratmeter. Det beslutet togs i april. Vad som ska hända med resten av ytorna i huset är upp till den nya ägaren.

Nu har en mäklare fått i uppdrag att lägga ut annons på den gamla fabriken, men det är inte klart, så försäljningen dröjer.

- Det är en process som pågår, så fort vi har något nytt att besluta om kommer det att tas upp i kommunstyrelsen, säger Deshira Flankör, (M), ordförande i kommunstyrelsen på Värmdö.

Kulturhuset var från början tänkt att rymma bland annat bibliotek, mötesrum, lokaler för dans, musik och konst, och en restaurang. Vad som får plats i det nya, bantade kulturcentret är inte klart.

Till salu. Den gamla porslinsfabriken i Gustavsbergs hamn är till salu. Foto: Eva Tonström