Staden vill att ordningsvakter ska skapa trygghet, men har hittills inte fått tillstånd. Foto: arkivfoto

Inga mobila ordningsvakter till stadsdelen

Majoriteten i Stockholms stad har satsat 20 miljoner på mobila ordningsvakter för att öka tryggheten i staden. Bromma var en av de stadsdelar som ansökte om att få vakter. Men bara Norrmalm och Hornsbergs strand har fått tillstånd.

  • Publicerad 15:28, 27 aug 2018

Efter dödsskjutningar i Järva och oroligheter på flera platser i Stockholm lovade den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm att ett bilburet team med ordningsvakter skulle patrullera i Stockholm för att öka tryggheten, berättar SVT. 20 miljoner kronor har lagts på projektet. Hittills är det bara Norrmalm och Hornsbergs strand som fått tillstånd att använda ordningsvakterna, medan utsatta områden i förorten står utan.

Polisen måste godkänna vilka områden som ordningsvakterna får verka på, men när Stockholms stad ansökt om att utöka har polisen sagt nej.

– Vi gjorde en ansökan för hela staden i mars, men fick nej av polisen. Sedan tog vi fram nytt underlag och gjorde nya ansökningar för stadsdelar i maj och juni, säger säkerhetsdirektören Jesper Ackinger på Stadsledningsskontoret till Mitt i.

Staden inte överens med polisen

Ordningsvakterna ska kunna åka ut till exempel efter ett rån och patrullera på gator och torg och samtala med oroliga medborgare. Problemet är att staden och polisen inte kommit överens om exakt vilket uppdrag ordningsvakterna ska ha.

Anledningen är, enligt Jesper Ackinger, att lagarna som ordningsvakterna lyder under, är snåriga och svåra att förstå. Det är till exempel inte självklart vad som räknas som ordningsstörning och när ordningsvakterna kan bistå polisen.

Men enligt polisen beror det på att staden inte lämnat tillräckligt med information.

– Vi måste ha all fakta på bordet innan vi kan godkänna något. Vi kommer troligen att bevilja tillstånd för Liljeholmen snart, men vi måste titta på varje stadsdel för sig, säger Ulrika Lundström som handlägger ärenden på polisens rättsavdelning, till SVT.

Jesper Ackinger menar att staden inte fått svar av polisen på sina frågor om hur ansökan ska utformas för att bli godkänd.

– Vi gissar oss fram.

Har ordningsvakter på 30 platser

Sedan tidigare har staden tillstånd för att ha ordningsvakter i omkring 30 områden i Stockholm, bland annat Farsta centrum, Högdalens centrum och Kista galleria, och i sommar har ordningsvakterna kunnat patrullera på badplatser.

– De har gjort stor skillnad. På två veckor räddade de två liv, för att de var först med hjärtstartare. När det var eldningsförbud kunde vi skicka ut ordningsvakter när polisen inte hade resurser att åka på en förmodad brand, säger Jesper Ackinger till Mitt i.

Stadsdelsnämndens ordförande i Hässelby-Vällingby, Kadir Kasarga (s), beklagar att ytterstadsdelarna ännu inte fått något tillstånd för mobila ordningsvakter.

– Vi har visat den politiska viljan. Det är synd att det möter byråkratiska hinder. Jag hoppas verkligen att det går att lösa så att vi får de mobila ordningsvakterna till vår stadsdel också.

Fakta

Stadsdelar som ansökt om att få ha ordningsvakter

Bromma

Enskede-Årsta-Vantör

Farsta

Hägersten-Liljeholmen

Hässelby-Vällingby

Kungsholmen

Norrmalm (godkänt)

Skärholmen

Älvsjö

Östermalm

Visa merVisa mindre